Izdvojeno Politika Vijesti

Kukić u Banja Luci na sastanku sa strankama iz RS

Slavo Kukić, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, danas će boraviti u Banjoj Luci gdje bi trebalo da razgovara sa parlamentarnim strankama iz Republike Srpske.
Iz SNSD-a je ranije rečeno da se niko iz ove stranke neće sastati sa Kukićem i razgovarati o njegovom programu, dok su iz SDS-a rekli da su spremni da se sastanu, ali da ostaju pri stavu da na čelo Vijeća ministara treba da dođe neko ih bloka HDZ-HDZ 1990. 

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH rekla je ranije Srni da “nema šansi” da Kukić razgovara sa nekim iz SNSD-a, jer je stav stranke jasan da predsjedavajući Vijeća ministara može da bude samo legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je jučer u Banjoj Luci da mu uopšte nije poznato da će Kukić boraviti u Banjoj Luci, dodajući da je stav SNSD o njegovom prijedlogu za predsjedavajućeg Vijeća ministara od ranije poznat javnosti.

SDS je spreman da razgovara sa kandidatom Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara Slavom Kukićem, jer je to stvar elementarne političke kulture, ali ostaje pri stavu da na čelo ove institucije treba da dođe neko ih bloka HDZ-HDZ 1990, izjavila je ranije za Srnu poslanik SDS-a u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Sastankom sa predstavnicima Demokratske narodne zajednice (DNZ) Kukić je u subotu 18. juna u Velikoj Kladuši počeo konsultacije sa političkim strankama u BiH kako bi obezbijedio većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Kukić je juče razgovarao sa predstavnicima stranaka platforme, Saveza za bolju budućnost i Strankom za BiH.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH odgodila je 16. juna davanje mišljenja, odnosno preporuke za potvrđivanje Kukića, kandidata “platformaša”, za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zbog njegovog zahtjeva da se o tome raspravlja za sedam dana.

Predsjedništvo BiH predložilo je ranije Parlamentarnoj skupštini BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

BiH je bez vlasti na državnom nivou već osam i po mjeseci.

Srna/Informer.ba