BiH Izdvojeno Vijesti

Kurbašić: Najveći problemi u rudnicima su dotrajala oprema i nedovoljna obučenost ljudi

Generalno se može reći da su najteži uslovi u rudnicima u Zenici, ali nisu puno bolji uslovi ni u drugim jamama, rekao je federakni rudarski inspektor Refik Kurbašić u današnjem intervjuu za “Oslobođenje”.

Najveći problem u rudnicima u Federaciji BiH je, tvrdi, dotrajala oprema u centralnim stanicama i četama za spasavanje u rudnicima.

U stanicama za spasavanje dijela rudnika i dalje koristimo aparat BG 174, čija je proizvodnja prestala. Prestalo se, dakle, i sa isporukom rezervnih dijelova za njega, ali čak i upijača CO2 koji se koriste za takve aparate – ističe Kurbašić.

Kreka je prva reagovala i nabavila nekoliko novih zamjenskih aparata, Kakanj je nabavio aparate i sada su u fazi ispitivanja, Zenica, Breza i ostali rudnici su u fazi nabavke novih aparata preko Elektroprivrede.

Potrebno je što prije nabaviti te nove aparate te da se ljudi što prije obuče za rad sa njima. Nesreće se događaju, a teško je ići na intervenciju sa izolacionim aparatima BG 174 za koje više nema rezervnih dijelova ni adekvatne patrone za upijač CO2 – smatra rudarski inspektor.

Također, mišljenja je da se nesreće, kakve su bile posljednje dvije u Zenici, dešavaju zbog nedovoljne obučenosti ljudi.

To su procesne nesreće, nesreće usljed greške.Kada su u pitanju nesreće na trakama, prvo se moraju zaštititi trake adekvatno s jedne strane, postaviti table upozorenja, a s druge, čovjek se mora obučiti da ništa ne smije raditi dok traka radi. Prvo i osnovno je isključiti uređaj pa onda raditi. Ali, to je stvar edukacije, tih kontrolnih ispita i priprema – objasnio je Kurbašić.

Što se tiče samih sredstava koja se ulažu u zaštitu na radu i podizanje tehničko-tehnološkog stanja u rudnicima, generalno, stvari se pomjeraju nabolje, te navodi da su u rudnicima uglja urađeni sistemi, daljinski kontrolori određenih parametara u jamama.

Ne znam koliko je novca do sada uloženo u zaštitu na radu u rudnicima u Federaciji, ali mogu reći da novi aparati BG 4 koji se uvode u centralne stanice su izuzetno skupi. Sigurno je da će se nabaviti minimalan broj koji je potreban po zakonu. Bez pomoći Elektroprivrede rudnicima u nabavci ovih aparata teško će ići – zaključio je inspektor.

Kao problem također ističe evidentan i nedostatak samospasilaca, posebno u Zenici, jer ih trenutno nema dovoljno da se obavlja tehnološki proces nesmetano.

Takav je problem najevidentniji u Staroj jami. Nadam se da će biti riješen nabavkom samospasilaca, koji su već naručeni i čeka se njihova isporuka – poručio je Kurbašić.

Oslobođenje/Informer.ba