Region Vijesti

Kusturica gradi Kraljevgrad

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica će, poslije Drvengrada na Mokroj Gori i Andrićgrada u Višegradu, sagraditi i treći grad – srednjovijekovni Kraljevgrad.

Po ideji i pozivu Kraljevčana, novi grad će nići u Ibarskoj dolini, nedaleko od sadašnjeg Kraljeva, na potezu između manastira Žiče i Studenice, najverovatnije u blizini dobro očuvanog Magliča, srednjovijekovne tvrđave u samoj klisuri Ibra.

Kusturica, koji je već posjetio Kraljevo i Žiču sa savjetnikom predsjednika Srbije Radoslavom Pavlovićem, rekao je da prihvata “kraljevačku” ideju i podržava ne samo kao promoter, nego i kao i budući graditelj „Kraljevgrada“, pišu današe “Večernje novosti”.

Kusturica je rekao da vjeruje da ima šanse da se ova ideja realizuje i da misli da je na mjestu u blizini tvrđave Maglič moguće podići srednjovijekovni grad “koji će izgledati ljepše i starije nego što je izgledao onda kada je bio napravljen”.

Poznato je da je srpska duhovnost za vrijeme vladavine Otomanske imperije sačuvana u manastirima. A, kako su, što zbog našeg nemara, a što zbog istorijskih uslova praktično iščezli svi naši srednjovijekovni gradovi, mada postoji nekoliko utvrda poput Magliča, moja je pretpostavka, ne naučna nego umjetnička, da bi tu i mogao da postoji neki grad koga više nema“, dodao je Kusturica.

Sa idejom o izgradnji srednjovijekovnog Kraljevgrada u Ibarskoj “dolini vijekova” Kraljevčani će, najvjerovatnije, odmah po izradi idejnog projekta izaći pred Vladu Srbije, ali i pred druge institucije, organizacije, pa i pojedince koji pokažu interes za ovu ideju.

Prema pisanju lista, realizacija ovog projekta bi, po svim ocjenama, mogla da započne odmah po usvajanju projekta, a cijeli posao bi, kako se procjenjuje, mogao da bude završen za najviše četiri do pet godina, uz obilato korištenje iskustva koje Kusturica ima u izgradnji Drvengrada i Andrićgrada.

Nezavisne/Informer.ba