BiH Vijesti

Kuzmanović i ostali: Premlaćen u policijskoj stanici

BIRN BIH
Na suđenju za zločine na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je premlaćen u policijskoj stanici u ovom gradu 1992. godine.

Halil Dubravac je kazao, da je s porodicom živio u naselju Gomjenica. Naveo je da nisu bili naoružani i vojno organizovani, a da su iznad sela bili srpski rovovi.

On je rekao ,da je zbog priča o napadima i straha, otišao u Tešanj da se prijavi u Armiju Bosne i Hercegovine, ali kako ona još nije bila formirana, vratio se nakon osam do devet dana. Kako je rekao, na punktu je zaustavljen s još pet mladića i odvedeni su u policijsku stanicu u Teslić.

“Naišao je vojnik… Opsovao je mater balijsku i počeo nas šamarati redom”, kazao je Dubravac.

Dodao je da su ih zatvorili u podrum i policajac ih je izvodio na ispitivanje. Kada je odveden na sprat, ispitivan je o odlasku u Tešanj, a jedan ga je tako snažno tukao da je gubio svijest.

“Mislio sam ubiće me sto posto”, prisjetio se svjedok, dodajući da je drugi rekao tom, koji ga je tukao, da prestane.

Dubravac je rekao da je nakon dva dana boravka u policiji pušten kući. Kazao je da je u junu došla policija, da su mu pretresali kuću i da nije pronađeno oružje. Nabrojao je imena nekoliko mještana koji su odvedeni, a za koje je kasnije čuo da su ubijeni na Borju.

Svjedok je ispričao da je kasnije bio u radnoj obavezi i da je po 15 dana morao da boravi u “Partizanu”, odakle je odvođen da obavlja poljoprivredne radove i kopa rovove.

Za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima – sudi se Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Odgovarajući na pitanja Kuzmanovićeve Odbrane, Dubravac je potvrdio da je bio u Kriznom štabu u Gomjenici i da su se sastajali da razmotre šta da rade, ali je rekao da im cilj nije bio vojno organizovanje. Svjedok je rekao da se iz Tešnja vratio zbog porodice.

On je potvrdio braniocu Petku Pavloviću da su lice, koje ih je šamaralo u Policijskoj stanici, zvali Srbijanac.

Suđenje se nastavlja 26. septembra.

 

BIRN BIH/Informer.ba