BiH Izdvojeno Vijesti

Lagumdžija: Ako SDA bude insistirala na poskupljenju, mora naći nove partnere ili će ih naći SDP

Jučerašnja odluka Vlade Kantona Sarajevo da povuče sramni nalog za poskupljenje vode i grijanja za 25, odnosno 33 posto, direktno je rezultat zahtjeva predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

Puni konsenzus

Lagumdžija, koji se nalazi na putu u Americi, preko potpredsjednika SDP-a Željka Komšića i generalnog sekretara stranke Nermina Nikšića ultimativno je zatražio povlačenje odluke o poskupljenju, jer bi ugrozila egzistenciju velikog broja građana Sarajeva. Stav vrha SDP-a bio je nedvosmislen. O nedopustivosti poskupljenja postignut je puni konsenzus.

Takva poruka saopćena je jučer ujutro i premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću na sastanku kojem su, osim Komšića i Nikšića, prisustvovali šef Lagumdžijinog kabineta Jasenko Selimović i ministar obrazovanja i nauke Emir Suljagić. Rečeno je da je odluka o poskupljenju bila nepripremljena te da “ovo, jednostavno, ne može proći”.

Musiću je kazano da nije način da direktori iz SDA, koji su doveli do gubitaka u “Toplanama” i “Vodovodu i kanalizaciji”, sve nas prave budalama. Jasno je rečeno da se odluka mora povući ili će SDP izaći u javnost i reći da ne stoji iza svega, da se radi o ishitrenoj odluci u koju su SDP uvukli kojekakvi SDA-ovci, koji su i doveli do ovoga. Također, rečeno je da, ako odluka ne bude povučena, SDP-ovi ljudi koji stoje iza nje više neće biti u Vladi KS, to jest SDP će naći načina da dovede nove ljude da to promijene “- kazao je “Avazov” sagovornik blizak SDP-u i Vladi KS.

Musićeva greška

Konkretno, tvrdi isti izvor, premijeru Musiću saopćeno je da “mora povući odluku o poskupljenju” te da će, “ako je ne provede, bit doveden novi čovjek koji će to uraditi”. Musić je, navodno, rekao da je shvatio svoju grešku i da se mora s njom nositi.

Kako saznajemo, SDP-ovci su poručili da ih ne interesira hoće li ministar prostornog uređenja i okoliša Abid Jusić podnijeti ostavku te da je to stvar SDA. Također, ako SDA bude insistirala na odluci o poskupljenju, iz SDP-a im je poručeno da će “morati naći nove partnere ili će ih naći SDP“, piše Dnevni avaz.

Smjene na čelu “Toplana” i VIK-a

U SDP-u će insistirati da na čelo “Toplana” i “Vodovoda i kanalizacije” (VIK) dođu novi ljudi. To je jučer nedvosmisleno kazano i na sjednici Vlade KS. Oni koji su doveli do gubitaka i u crno zavili te kompanije, poručeno je, moraju odgovarati, a ne da, jednostavno, ispostavljaju fakturu građanima.

Informer.ba