Politika Udarno Vijesti

Lagumdžija i Čović približili stavove o Vijeću ministara

Kako se posljednjih dana mogu čuti informacije o tome da su lideri vladajućih stranaka blizu dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH i izboru predsjedavajućeg, izvjesno je da BiH još neće dobiti državnu vladu, jer i SDP i SNSD i dalje insistiraju na Ministarstvu vanjskih poslova.

 Bez kompromisa

Kako su to za “Avaz” potvrdili izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, i jedna i druga stranka smatraju da pozicija prvog čovjeka bh. diplomatije pripada njima te da o tome nema kompromisa.

Prema određenim informacijama, lideri SDP-a i HDZ-a BiH Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović u posljednje vrijeme sastali su se više puta i približili stavove o mnogim pitanjima, pa i u vezi s tim da pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara definitivno pripadne Čovićevoj stranci. Pri tome je Lagumdžija, navodno, tražio od Čovića da utječe na Milorada Dodika kako bi SDP dobio poziciju ministra vanjskih poslova.

Da su sastanci održani, za “Avaz” je potvrdio i sam Hadžić, istakavši da su Lagumdžija i Čović pokušali doći do nekog rješenja.

”Međutim, nije traženo od Čovića da lobira kod Dodika. Izvjesno je da nema dogovora dok se sve ne dogovori, cijeli paket, pri čemu SDP-u pripada ili mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, ili Ministarstvo vanjskih poslova” – ističe Hadžić.

Potpredsjednik SDP-a podsjeća da je “Dodik birao prvi” te da je poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara džentlmenski prepustio HDZ-u.

Nema veze

Vasić je i jučer ponovio da SNSD Lagumdžiji ni po koju cijenu neće prepustiti Ministarstvo vanjskih poslova. Informacije da je Lagumdžija lobirao kod Čovića da utječe na Dodika on naziva “običnim tračevima”.

”Sve i da je tako, MVP nije u gruntovnici HDZ-a, a SNSD nema razloga da odustane od svojih stavova, bez obzira na moguće stavove HDZ-a. Dakle, pozicija ministra vanjskih poslova nema veze s razgovorima Lagumdžije i Čovića” – kaže Vasić, koji ocjenjuje da lideri SDP-a i HDZ-a BiH imaju mnogo većih unutrašnjih problema u FBiH.

 HDZ-u državni premijer

Damir Hadžić i jučer je izrazio spremnost SDP-a da HDZ-u BiH prepusti “ključno mjesto” u državnoj vladi.

”Vlast će biti formirana onda kada svi prihvate rezultate izbora i realne okolnosti koje su nastale. Mi smo spremni da sa HDZ-om razgovaramo da im pripadne ključno mjesto u Vijeću ministara BiH” – rekao je Hadžić.

 

Dnevni avaz/Informer.ba