Politika Udarno Vijesti

Lagumdžija, Dodik, Čović i Bosić o formiranju Vijeća ministar

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je uslov za formiranje Vijeća ministara BiH poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i da stranke platforme traže pet ministarskih pozicija, dok se oko mjesta predsjedavajućeg može dogovoriti.

Lagumdžija je rekao da SDP neće učestvovati u kreiranju Vijeća ministara (VM) ukoliko će biti svedena samo na bošnjačku stranku i da su krizu vlasti prouzrokovala dva HDZ-a koji su do marta opstruisali izbor delegata u Dom naroda BiH.

“Ovdje se radi o dva koncepta – konceptu BiH sastavljene samo iz tri naroda i građanskom koji ne negira nacionalni. Nema razloga da ne napravimo nešto što će objediniti što više političkih partija iz BiH oko dva-tri ključna pitanja”, rekao je Lagumdžija gostujući na sinoć Radio-televiziji RS.

On je dodao da nepostojanja Vijeća ministara čini velike štete nižim nivoima vlasti i da princip pariteta i rotacije, koji se uvodi u formiranje VM-a, u Ustavu BiH ne postoji.

Prema njegovim riječima, danas se Dejtonski sporazum dograđuje i mijenja u onoj mjeri u kojoj se BiH približava Evropskoj uniji, a presuda Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” svela je Predsjedništvo BiH na nešto što je suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

 

DODIK:  KLjUČ FORMIRANjA VIJEĆA MINISTARA U FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se ključ za formiranje VM-a BiH nalazi u Federaciji BiH i da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH.

Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje za primjenu balansa, principa rotacije i pariteta.

“Do sada smo imali uspješno formiranje VM-a na tom konceptu, sada se od njega odustaje i nastoje se uzeti principi iz nekih drugih manje složenih država”, rekao je Dodik sinoć gostujući na Radio-televiziji RS.

On je dodao da različitim koncepcije formiranja VM-a mogu biti legitimne, ali da je jedina legalna ustavna koncepcija.

Lider SNSD-a je naglasio da karakter VM-a koji po svojim osobinama nije vlada govori o principu predstavljanja naroda.

“Belgijska Vlada nije formirana godinu dana upravo iz istog razloga predstavljanja naroda”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH treba da ide prema evropskim integracijama, ali postoji zloupotreba evropskoh integracija da bi se ustavne nadležnosti redefinisale.

Dodik je rekao da je suština BiH problem, jer je oktroisana međunarodnim Dejtonskim sporazumom, ali da njeni narodi nisu na referendumu rekli da li žele BiH ili ne.

“Mi kao legalisti poštujemo međunarodni dejtonski ugovor, ali njegovo slovo”, naglasio je Dodik.

Govoreći o izboru hrvatskih predstavnika bošnjačkim glasovima, Dodik je ocijenio da se lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija na ovaj način obračunava sa hrvatskim narodom, koji se svodi na pripadnike, a ne na predstavnike.

On je dodao da je potrebno izmijeniti Izborni zakon tako da se u FBiH naprave dvije izborne jedinice za člana Predsjedništva i da RS neće odustati od toga da se član Predsjedništva sa njene teritorije bira neposredno.

 

 

ČOVIĆ:  KLjUČ KOD ČETIRI VODEĆE STRANKE U FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da se na sastanku lidera vodećih stranaka u BiH u četvrtak, 17. novembra, može postići dogovor o formiranju VM-a i da se ključ nalazi kod četiri vodeće stranke iz Federacije BiH.

Čović je rekao da ostaje na stavu da Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg VM-a i tri ministarska mjesta za dva HDZ-a.

“Pokušaj biranja članova VM-a umjesto jednog naroda je uzrok neformiranja vlasti. Naš problem je povjerenje koje se sada lagano vraća”, rekao je Čović sinoć gostujući na Radio-televiziji RS.

Prema njegovim riječima, čin rušenja BiH počeo je u momentu kada je lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potpisao sporazum o formiranju platforme, što je predstavljalo udar na ustavni poredak BiH.

“Zastupljenost Hrvata u strukturi glasača koji su glasali za hrvatske predstavnike još nije dostigla 1,5 posto. Jedini način da se Hrvati zaštite je da se onemogući da neko može glasati umjesto njih”,smatra Čović.

Lider HDZ-a je naglasio da formiranje vlasti u dva kantona u FBiH predstavlja šansu za BiH da preživi.

On je ocijenio da građanska država u BiH u ovom vremenu ne može postojati, jer se tim konceptom nastoji brojnost jednog naroda pretvoriti u državu.

 

BOSIĆ:  RS-u I DALjE ČETIRI MINISTARSKA MJESTA

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da su četiri vodeće stranke u Federaciji BiH ključ formiranja novog VM-a i da Republici Srpskoj moraju pripasti četiri ministarska mjesta.

Bosić je rekao da jedno ministarsko mjesto iz RS može biti rezervisano za Bošnjaka, ukoliko jedno mjesto iz FBiH bude srpsko.

On je dodao da je razlog neformiranja vlasti nedostatak političke volje kod partnera u FBiH, podsjetivši da se na sastanku političkih lidera u Brčkom pojavio osnovni problem odnosa u Federaciji BiH.

Prema njegovom mišljenju, VM je mogao biti formiran prije 13 mjeseci, ali je u FBiH izbio sukob dva koncepta, a RS i BiH su talac odnosa u FBiH.

Bosić je naglasio da je u intereseu RS da se VM formira, jer je on dejtonska kategorija, ali i da signali lidera SDA Sulejmana Tihića da se u paket uključe i neke državne agencije nisu u korist postizanja dogovora.

“Nema racionalnog objašnjenja zašto se nalazimo u ovoj krizi, jer u njoj svi gube. Neformiranje VM-a može da pokazuje da dejtonska BiH ne može da funkcioniše i zato smo i bili spremni na razne koncesije na sastanku u Brčkom”, rekao je Bosić gostujući sinoć na Radio-televiziji RS.

On je dodao da se preko presude Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” ne može mijenjati kompletan Ustav BiH, jer to neće dozvoliti RS.

 

Srna/Informer.ba