BiH Politika Svijet Vijesti Vremenska prognoza

Lagumdžija u Atini na skupu s globalnim liderima socijaldemokrata i zelenih

Na poziv bivšeg premijera Grčke i predsjednika Socijalističke Internacionale Georgea Papandreua predsjednik Fondacija društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija u Atini je učestvovao na Međunarodnom Symi Symposiumu o temi “Kriza – Zajednički izazovi i izgradnja efektivnih odgovora na ugroženost mira i demokracije”.

Na posebnom panelu Symi Symposiuma posvećenom potrazi za novim strategijama ubrzanja integracije zapadnog Balkana u putu ka Evropskoj uniji Lagumdžija je govorio o zelenoj transformaciji i integraciji ekonomija regiona kroz ubrzano formiranje evropske ekonomske zajednice.

Kazao je da je rat u Ukrajini nedvosmisleno pokazao da, ukoliko se ne želi postati drugorazredni geopolitički faktor, EU mora biti znatno konkretnija i odlučnija na zapadnom Balkanu kako bi zaustavila destabilizaciju čitavog kontinenta preko proruskih snaga koje su najaktivnije u BiH.

Pretpostavka za stvarno pomirenje kao uvjet mira i održivog ekonomskog razvoja je nedvosmislena osuda i pokopavanje velikodržavnih projekata koje simbolizira genocid u Srebrenici, istakao je Lagumdžija.

O toj temi govorili su i premijer Kosova Albin Kurti, ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, bivša predjsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te bivša ministrica odbrane i ministrica vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.

Lagumdžija je govorio i na panelu posvećenom Madeleine Albright, prvoj ženi državnoj sekretarki Sjedinjenih Američkig Država koja je ostavila neizbrisiv trag u svjetskoj diplomatiji, a naročito u podršci euroatlantskim integracijama BiH kao države i društva zajedničkih vrijednosti.

– Takva opredijeljenost SAD-a, čiji je najupečatljiviji predstavnik bila Madeleine Albright ostaje konstanta američke vanjske politike u našem dijelu svijeta – istakao je Lagumdžija.

U odvojenim razgovorima sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Samoodržive razvojne ciljeve (SDG) Jeffreyjem Sachsomom, ministrom hrane i poljoprivrede Njemačke Cemom Özdemirom i Papandreuom Lagumdzija je govorio o ekonomskim i političkim prilikama u Bosni i Hercegovini.

Lagumdžija je kazao da je politička platforma na kojoj je koalicija Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine Zeleni Pokret okupila na listama više od polovine kandidata koji ne pripadaju ni jednoj političkoj partiji, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Ova koalicija je nastala na potpuno novom konceptu, stranaka, aktivista nevladinog sektora, akademske zajednice, umjetnika i nezavisnih pojedinaca sa ciljem da se okupi zajedno što veći broj aktera na konkretnom programu promjena definiranih u Manifestu 7 Prioriteta 2030. godina.

 

Fena/Informer.ba