BiH Sport Top Vijesti

Lana Pudar i Džanan Musa najbolji bh. sportisti

Plivačica Lana Pudar i  košarkaš Džanan Musa proglašeni su za najbolje sportiste Bosne i Hercegovine u 2022. godini, u 22. izboru Nezavisnih novina i Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Lana Pudar je i ove godine pisala historiju bh. sporta i plivanja. Mostarka je upisala najveći uspjeh karijere pošto je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u Rimu. Na istom prvenstvu osvojila je i bronzu u disciplini 100 metara delfin. Postala je dvostruka juniorska prvakinja Evrope, 50 i 200 metara delfin stilom, te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i historijske medalje za BiH sa Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara.

– Mogu obećati da na ovome neću stati. Naredne godine treniraću još jače i daću sve od sebe da napravim još bolje rezultate – izjavila je mlada bh. plivačica.

U najužoj konkrenciji bile su još i odbojkašica Dajana Bošković i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Džanan Musa se ove godine vratio na velika vrata. Fenomenalnu sezonu u dresu Beogana krunisao je nagradom za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige, najkvalitetnije lige u Evropi. Odigrao je fenomenalno u dresu BiH na Evropskom prvenstvu na kojem je prosječno bilježio 21,4 poena po utakmici. Zatim je uslijedila kruna karijere i potpis za slavni Real s kojim je već osvojio prvi trofej, Superkup Španije. Već u dva navrata proglašen je za MVP kola u elitnoj Evoroligi i trenutno je jedan od naboljih košarkaša Eurolige.

 

Fena/Informer.ba