Udarno Vijesti

Lars Von Trier: Ja sam nacista

Danski filmski režiser Lars Von Trir danas je kroz šalu sebe nazvao nacistom na konferenciji za novinare na Kanskom filmskom festivalu i izazvao nelagodu među novinarima i ogorčenje jevrejskih organizacija.

Ovi provokativni komentari mogli bi da zasjene trijumf njegovog filma “Melanholija” koji očekuju novinari i kritičari i da umanje Fon Trirove šanse za osvajanje Zlatne palme.

Pri kraju koneferncije za novinare, Fon Triru je postavljeno pitanje da objasni svoje nedavne komentare iz jednog intervjua o zainteresovanosti za nacističku estetiku.

Mislio sam dugo vremena da sam Jevrej i bio sam veoma srećan zbog toga što sam Jevrej”, rekao je Von Trir, kojem je, kako se navodi u njegovim biografijama, majka na samrtnoj postelji otkrila da otac kojeg je poznavao čitavog života nije njegov pravi otac.

Danski režiser potom je dodao da je “zaista želio da bude Jevrej”, ali je “otkrio da je, u stvari, nacista” zato što mu je porodica njemačkog porijekla i da mu to “takođe pričinjava zadovoljstvo”.

Šta da kažem? Razumijem Hitlera. Milsim da je uradio neke loše stvari, apsolutno, ali mogu da ga vidim kako na kraju sjedi u binkeru. Smatram da razumijem tog čovjeka. Njega ne biste mogli nazvati dobrim momkom, ali razumijem mnogo toga o njemu i donekle mi je simpatičan. Ali nisam za Drugi svjetski rat, nisam protiv Jevreja“, rekao je Von Trir i dodao da mu nije draga država Izrael, jer pravi probleme.

Režiser je, takođe, izrazio divljenje prema nacističkom arhitekti Albertu Šperu i završio rečenicu izjavom: “OK, ja sam nacista.”

Jedan novinar upitao ga je da li može da zamisli film koji bi bio na još višem nivou od “Melanholije”.

Da, mi nacisti skloni smo tome da pokušavamo stvari na višem nivou“, odgovorio je Von Trir i pomenuo novinare u kontekstu “konačnog rješenja”.

Predsjednik Kruga filmskih kritičara Londona Jejson Solomons, koji boravi na Kanskom festivalu, rekao je da Fon Trir ne može dobiti nagradu iz političkih razloga.

Američko udruženje preživjelih holokausta i njihovih potomaka saopštilo je da osuđuje Von Trirove komentare kao “intenzivno iskorištavanje patnji žrtava radi samopromocije i publiciteta”.

 

Srna/Informer.ba