BiH Udarno Vijesti

Lažni azilanti: Masovna deportacija državljana BiH iz Švedske

Šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić potvrdio je danas Feni informacije da je u toku masovniji povratak državljana BiH, većinom Roma, iz Švedske, gdje su nezakonito tražili azil.

Budući da su u Švedskoj procedure rješavanja zahtjeva za azil znatno ubrzane, to se i deportacije građana BiH koji su nezakonito tražili azil dešavaju ubrzano i u sve većem broju, kazao je on.

Prema podacima švedskih migracijskih vlasti, u prošloj godini je 980 osoba iz BiH tražilo azil u ovoj zemlji, ali pošto se BiH smatra sigurnom zemljom svi će biti vraćeni u BiH.

Dautbašić naglašava da ovo ne ugrožava bezvizni režim sa zemljama Schengenskog ugovora, tim prije što je pravovremenom akcijom Monitoring tima i agencija za provođenje zakona broj nezakonitih azilanata znatno smanjen u prva dva mjseca ove godine.

Informaciju o masovnijem vraćanju državljana BiH iz Švedske Fena je najprije dobila iz Evropskog pokreta u BiH. Predsjednik ove organizacijePredrag Praštalo je izjavio da su ove deportacije još jedan dokaz da građani BiH ne mogu dobiti azil u zemljama EU i opomena onima koji misle zloupotrebljavati bezvizni režim da će biti vraćeni.

Inače, sa internet stranice ove organizacije od danas se može skinuti radioporuka koja, između ostalog, sadrži i upozorenje protiv zloupotrebe bezviznog režima.

 

Fena/Informer.ba