BiH Kultura Vijesti

Lendo: Ohrabrujuća potražnja za dobrom književnošću

Svake godine u Biblioteku Sarajeva upiše se između 8.000 i 10.000 novih korisnika koji koriste sve dostupne usluge, a iznenađujuća je i ohrabrujuća potražnja za dobrom književnošću – izjavila je u razgovoru za Fenu direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo.

 

 

Ona ističe da se na godišnjem nivou ostvari između 100.000 i 130.000 posjeta bibliotekama, a kada je riječ o posuđenoj bibliotečkoj građi to je između 110.000 i 150.000 jedinica.

Korisnici biblioteka različitih su starosnih grupa te posuđuju publikacije u skladu s afinitetima ili potrebama. Tako učenici osnovnih i srednjih škola posuđuju obavezne lektirne naslove i publikacije koje čitaju u slobodno vrijeme, studenti – stručne knjige iz svih naučnih disciplina, akademski građani i penzioneri – najnovija izdanja beletristike, najnovije knjige bh. autora i autora iz regije te naučno-popularnu literaturu.

-Iznenađujuća je i ohrabrujuća potražnja za dobrom književnošću – klasicima, dobitnicima Nobelove nagrade i ostalih književnih nagrada. Korisnici često čitaju publikacije iz oblasti filozofije, sociologije, psihologije, historije… Starije generacije čitaju na osnovu afiniteta, obrazovanja i ‘navika’. U većini slučajeva čitaju historijske romane, biografije, kao i nagrađivane romane stranih i domaćih autora – kaže Lendo.

 

Fena/Informer.ba