Svijet Vijesti

Libija: Kako bi bilo da mi IRA-i ustupimo Britanasku ambasadu u Tripoliju?

Libijski advokati će danas zatražiti sudsku zabranu kojom će pokušati spriječiti britansko ministarstvo vanjskih poslova da njihovu ambasadu, ostale nekretnine i zamrznuta sredstva na britanskim računima preda u ruke pobunjenika.

Khaled Kaim, zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova, je kazao kako je odluka britanskog ministra Williama Haguea da preda njihovu ambasadu Prijelaznom nacionalnom vijeću čisto kršenje Bečkih konvencija. Libijski advokati  sinoć su pripremali slučaj sudske revizije kojim bi se Vijeće spriječilo da preuzme kontrolu nad državnom imovinom. Londonska ambasada bi danas ponovno trebala otvoriti svoja, vrata, ali pod kontrolom pobunjeničkih tijela.

To je kao da mi IRA-i predamo britansku ambasadu u Tripoliju

“Nadam se da ćemo danas na sudu utvrditi da je ovdje riječ o kršenju Bečkih konvencija, jer se državna imovina ne može ovako predati tijelu koje nije legitimni predstavnik vlast. Što bi britanska vlada napravila kad bi mi IRA-i dopustili da upravlja njihovom ambasadom u Tripoliju“, kazao je Kaim.

Libijski režim već je ostvario jednu malu diplomatsku pobjedu, opovrgnuvši odluku o izbacivanju njihovog delegata iz Međunarodne pomorske organizacije sa sjedištem u Londonu. UN je presudio da London nema pravo izbaciti diplomata kojeg je “akreditiralo” nadređeno tijelo – UN.

Stručnjaci skeptični prema pobunjeničkim planovima

U međuvremenu su britanski stručnjaci za sigurnost s priličnom skepsom reagirali na pobunjenički nacrt za upravljanje Libijom poslije Gaddafija, a kojeg je podržala britanska vlada. Taj plan se oslanja, pa čak i ovisi o razvoju događaja u kojem bi se Gaddafijev režim slomio iznutra. Plan predviđa osnivanje pobunjeničke sigurnosne službe koja će brojati 10.000 do 150.000 ljudi, a koja bi trebala čuvati Tripoli. Predviđa se i regrutacija 5000 policajaca koji će služiti u prijelaznoj vlasti.

Jedna je stvar tako nešto staviti na papir, a sasvim je nešto drugo to i implementirati“, kazao je David Hartwell iz IHS Global Analysis.

Index.hr/Informer.ba