Izdvojeno Svijet Vijesti

Libija: U NATO bombardovanju ubijeno 11 imama

U Tripoliju je rano jutros odjeknulo najmanje šest snažnih eksplozija, a grad su nadlijetali avioni NATO-a.

Portparol libijske vlade Ibrahim Utman izjavio je da je meta napada bilo ministarstvo poljoprivrede. Ista zgrada je bila bombardovana prije nekoliko dana, a Associated Press je naveo kako su mještani rekli da je u njoj sjedište libijske obavještajne službe.

Libijske vlasti su prethodno optužile NATO za ubistvo 11 imama u zračnom napadu na Bregu, na istoku zemlje, a Alijansa je odgovorila da je meta napada bio vojni kompleks.

Ibrahim Moussa, predstavnik za štampu libijskog režima, rekao je da je NATO gađao objekt u kojem su se desetine imama iz cijele zemlje okupili kako bi se molili za mir. Prema njegovim riječima, 11 imama je ubijeno dok su spavali u gostinjskoj kući, a 50 ljudi je ranjeno, od kojih je pet u kritičnom stanju.

“NATO dokazuje da nema morala”, rekao je Moussa na konferenciji za novinare održanoj na trgu kod 600 godina stare džamije u Tripoliju.

“Sada su počeli da ubijaju i imame, vjerske vođe koji pozivaju na mir”, kazao je on.

Imam Nuredin el-Mashrab, jedan od imama koji su bili zajedno s Mussom dok je ovaj govorio o napadu na Bregu, pozvao je na osvetu.

“Pozivamo sve muslimane širom svijeta da osvete našu braću. Za svakog poginulog, treba da ubijemo 1.000 ljudi“, rekao je Mashrab.

Drugi imam, Ali Abu el-Sowa, podsjetio je na vođu al Qaide Osamu bin Ladena, koji je prije dvije sedmice ubijen u američkoj akciji u Pakistanu.

“Želio bih da podsjetim braću kako je stvoren Osama bin Laden. On je reagovao na ektremističke akcije Zapada protiv islama. Ne pravdamo al Qaidu, ali želimo da vas podsjetimo da mržnja izaziva mržnju“, rekao je Sowa .

U Bruxellesu, NATO je odgovorio da je meta napada bio komandni i kontrolni centar u Bregi.

“Pogođena zgrada bila je nesumnjivo komandni i kontrolni centar“, navedeno je u saopćenju Alijanse.

“Čuli smo libijske optužbe o civilnim žrtvama napada i mada ne možemo da dobijemo nezavisnu potvrdu istinitosti tih navoda, žalimo zbog svih gubitaka života nevinih civila, kada se oni dogode“, dodaje se u saopćenju.

Libijska državna televizija prikazala je snimak na kojem se vidi teško oštećena zgrada u Bregi i okolne kuće takođe oštećene u eksploziji. Takođe su prikazana tijela poginulih imama.

NATO je pojačao zračne napade u nekim dijelovima Libije protiv snaga odanih libijskom lideru Moammaru Gaddafiju, koje pokušavaju da suzbiju pobunu. Među metama je bio Gaddafijev kompleks u Tripoliju, kao i vojni objekti i skladišta oružja koja koriste vladine snage za opsadu Misrate, 200 kilometara jugoistočno od glavnog grada Libije.

Pobunjenici su zauzeli veći dio istoka zemlje, a Gaddafijeve snage kontrolišu Tripoli i zapad Libije. Misrata je jedini grad na zapadu koji je u rukama pobunjenika, ali je već danima pod opsadom. Prema podacima lokalnih bolnica, u sukobima u tom gradu je ubijeno više od 1.000 ljudi.