BiH Vijesti

Libijci traže iz BiH ljekare specijaliste za ratne povrede

Nakon prekida izazvanog ratnim sukobima u Libiji, stotinama medicinskih radnika iz BiH ponovno se pruža prilika za rad u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Godinama je Libija bila omiljena destinacija ljekara i medicinskih sestara iz BiH, koji su nedostatak posla ili mala primanja u BiH nastojali nadoknaditi u Tripoliju i drugim gradovima Libije.

Ostali tokom rata

Zbog prošlogodišnje revolucije i nemira koji su izbili u Libiji, većina bh. građana na privremenom radu vratili su se u BiH, iako je bilo i onih koji su u vrijeme sukoba ostali u Libiji i liječili ranjenike. Prema pričama onih koji su na druge načine već probili led i vratili se u Libiju, početna plata za medicinsku sestru bez puno iskustva iznosi oko 600 eura, dok ljekari zarađuju oko 2000 eura.

Za određene specijaliste primanja mogu biti i veća, a uz neke druge privilegije osiguran im je i smještaj. Iz Srbije je još prije dva mjeseca grupa ljekara i medicinara otišla u Libiju. Uskoro bi i veća grupa zdravstvenih radnika iz BiH mogla krenuti prema Libiji. Ambasada ove zemlje u BiH objavilo je oglas za angažovanje većeg broja lejkara specijalista i medicinskog osoblja u libijskim bolnicama. Najtraženiji su specijalisti za ona područja medicine koja su specifična za postkonfliktne situacije.

Angažovanje u bolnici

Stoga ne čudi što Libijci u BiH traže ljekare specijaliste za vještačka pomagala, hirurge, ortopede, neurologe, fizijatre… Potrebni su im i urolozi, internisti, radiolozi i otorinolaringolozi. Traže i specifično medicinsko osoblje, pa će do posla na sjeveru Afrike najlakše doći fizioterapeuti, tehničari protetičari… Prema informacijama, većina njih bit će angažovana na liječenju ranjenika u Libiji.

 

Večernji/Informer.ba