Svijet Vijesti

Libijska Vlada: Zahtjevi za odlazak Gaddafija su nemoralni

Zahtjevi za odlazak libijskog vođe Moammara Gaddafija s vlasti moralno su pogrešni, izjavio je u četvrtak portparol libijske vlade Moussa Ibrahim na pres-konferenciji u Tripoliju.

– Oni govore Libijcima: “Vi ne znate šta je dobro za vas. Mi ćemo vam oduzeti loše odluke i ostaviti vam samo dobre kako ne biste pravili greške”. Uslovaljavanje libijskih odluka je moralno, pravno i logički pogrešno, rekao je Ibrahim.

On je, također kritikovao sastanak međunarodne kontakt grupe o Libiji, koji je u četvrtak održan u Rimu, uz obrazloženje da svijet ne treba da sluša njih, već libijske plemenske starješine koje se također u četvrtak okupljaju u Tripoliju, prenosi AFP.

– “Svijet treba da sluša libijska plemena, a ne ljude koji se okupljaju u Rimu. Čiji je glas važniji: glas Hillary Clinton ili glas 2.000 plemenskih starješina u Libiji?”, upitao je Ibrahim.

Clinton je u Rimu pozvala svjetske sile da pojačaju Gaddafijevu izolaciju i da ne primaju posjete njegovih izaslanika ukoliko nisu prebjegli ili ne namjeravaju ozbiljno da razgovaraju o Gaddafijevom odlasku.

 

fena/informer.ba