Top Vijesti Vremenska prognoza

Ljekari u Poljskoj odbili izvršiti prekid trudnoće silovanoj djevojčici

Bolnice na sjeveroistoku Poljske odbile su izvršiti abortus silovanoj 14-godišnjoj djevojčici s mentalnim invaliditetom, zbog čega je ona morala putovati preko cijele zemlje u glavni grad Varšavu kako bi obavila prekid trudnoće, prenosi DW.

Ljekari u Poljskoj imaju se pravo pozvati na priziv savjesti u slučaju abortusa, ali bolnice su dužne obavijestiti pacijente gdje mogu dobiti zakonski prekid trudnoće. Čini se da se u ovom slučaju to nije dogodilo.

Glasnogovornik poljskog ministarstva zdravstva potvrdio je da se lokalne bolnice nisu pridržavale pravila.

O slučaju je prva izvijestila Federa, nevladina organizacija koja se bori za seksualna i reproduktivna prava žena.

Oni su objavili da je 14-godišnjakinju s intelektualnim poteškoćama silovao njen član porodice.

Za zločin se saznalo tek kada je djevojčica ostala trudna, nakon čega je slučaj prijavljen tužiteljima.

Iako je Poljska uvela gotovo potpunu zabranu abortusa 2021. godine, silovanje i incest i dalje su jedna od dvije okolnosti u kojima je abortus dopušten. Druga je prijetnja zdravlju ili životu majke.

Međutim, kada je rodbina djevojčice zatražila pomoć u Podlaskom vojvodstvu, sjeveroistočnoj pokrajini u kojoj žive, lokalne bolnice su odbile izvršiti abortus pozivajući se na priziv savjesti.

Bolnice je nisu niti uputile na ljekare koji bi mogli prekinuti trudnoću. To je navelo njenu tetku da kontaktira Federu, koja je zatim organizirala da se djevojčica prebaci u bolnicu u Varšavi.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Wojciech Andrusiewicz potvrdio je da su bolnice u ovom slučaju “djelovale protivno zakonskim odredbama”.

– Takav abortus treba ili izvršiti ili bolnice trebaju naznačiti mjesto gdje se on može izvesti – rekao je Andrusiewicz za lokalnu stanicu TVN.