BiH Top Vijesti

Ljepote BiH: Magični trenuci s Prenja

Posljednjih nekoliko dana snijeg je “okovao” planine u Bosni. Međutim, vremenske prilike u Hercegovini su nešto drukčije, a snježni pokrivač se zabijelio samo na vrhovima i stvorio magične prizore.

Bosanskohercegovački fotograf Dženad Džino proveo je nekoliko dana na Prenju, nedaleko od Jablanice, te svojim objektivom zabilježio očaravajući zalazak sunca.

“Ne putujte svijetom tražeći ljepotu.. Ona je tu.. Kod nas.. Samo je treba znati vidjeti”, napisao je.

Prenj je planinski masiv u sjeverozapadnom dijelu istočne Hercegovine s mnogim vrhovima koji staraju prekrasne prizore te bi mnogi pomislili da je riječ o Alpama, a ne o planini u Hercegovini. Okružuju ga i brojna jezera ka što su Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovačko kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka.

Zbog svog položaja te blizine jezera i rijeka, vrhovi Prenja se svakodnevno “kupaju” u hercegovačkim vodama odnosno ogledaju u obližnjim jezerima i rijekama stvarajući nestvarne prizore.

Ova planina nedavno je dobila i novi bivak, drvenu kućicu, koja upotpunjuje okolinu i “utapa” se u prirodu Prenja. Džino je otkrio da je kućica dobila ime “Divova kuća” te da je zapravo poklon od Njegoša iz Brčkog.