Intervju Vijesti

Ljubić: U Parlamentu pobijedio princip legitimnosti

Raduje me što je većina poslanika iz oba entiteta prepoznala da je za normalno funkcionisanje vlasti u BiH, pored poštovanja zakona i Ustava BiH, potreban i izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda.

Izabrani predstavnici Bošnjaka, Srba i Hrvata u rukovodstvo Predstavničkog doma istinski nose većinski izborni legitimitet tri naroda.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prilikom izbora zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH jedino ste Vi imali protivkandidata i izabrani ste u drugom krugu?

Zahvaljujem svima koji su mi dali povjerenje. Obavljajući funkciju na koju sam izabran, radiću u skladu sa Ustavom BiH, zakonom, poslovnikom i etičkim kodeksom u najboljem interesu Parlamenta. Nastojaću biti jednak prema svima. To što se za izbor hrvatskog predstavnika u Kolegijum doma moralo glasati u dva kruga jasno govori da pozicija hrvatskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika nije ustavno jednakopravna.

Članovi stranaka potpisnika “platforme” prebacuju Vam da ste izabrani zahvaljujući glasovima iz Republike Srpske?

Izabran sam zahvaljujući i podršci poslanika iz Republike Srpske i iz FBiH. Mislim da je to dobro, što znači da sam prihvatljiva osoba.

Da li je Vašim izborom počela da se poštuje ravnopravnost Hrvata u BiH?

Ovo je prvi korak koji je otkočio formiranje vlasti u BiH. Raduje me što je većina poslanika iz oba entiteta prepoznala da je za normalno funkcionisanje vlasti u BiH, pored poštovanja zakona i Ustava BiH, potreban i izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda. Izabrani predstavnici Bošnjaka, Srba i Hrvata u rukovodstvo Predstavničkog doma istinski nose većinski izborni legitimitet ovih naroda. Nadam se da poslije izbora rukovodstva Parlamenta i njegovog konstituisanja za BiH slijede bolji dani. Ovakav izbor rukovodstva Parlamenta BiH govori o tome da većina poslanika uvažava činjenicu da je za normalno funkcionisanje vlasti potreban legitimitet svakog konstitutivnog naroda. Bez toga BiH će pratiti stalne krize.

Da li će izbor rukovodstva i konstituisanje Parlamenta ubrzati formiranje Savjeta ministara?

U Parlamentu je pobijedio princip legitimnosti, a za isti princip zalagaćemo se i kada je riječ o izboru Savjeta ministara. Određeni neformalni razgovori su počeli, ali se nadam da će doći do šireg dijaloga. Što se tiče FBiH, uvjeren sam da se tu stvari moraju vratiti na početak, na konstituisanje Doma naroda, jer su izabrani svi delegati. Preduslov za taj početak jeste da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko povuče svoj Nalog.
Incko

Očekujete li da visoki predstavnik povuče Nalog o suspenziji odluka CIK-a?

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ozbiljno je doveo u pitanje svoj kredibilitet suspenzijom odluke CIK-a. To je udar na demokratiju. Apelovao bih na njegovu odgovornost prema poziciji koju obavlja, a ona je koncentrisana na očuvanje mira i stabilnosti u BiH, ali isto tako i na njegov lični integritet, da što prije vrati stvari u legalne okvire i omogući formiranje legalne vlasti u FBiH i BiH.

 

Informer.ba