Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

London: Prvi smrtni slučaj u neredima

Dvadesetšestogodišnji mladić ranjen u ponedjeljak iz vatrenog oružja u automoblu za vrijeme nereda u Londonu podlegao je, saopćila je u utorak policija.

Ovo je prvi smrtni slučaj otkako su tokom vikenda izbili neredi u glavnom gradu, javio je AFP.

Neidentificirana žrtva je pronađena u automobilu u ponedjeljak oko 21.15 sati u četvrti Croydon, u kojoj je zapaljeno nekoliko kuća, precizira se u policijskom saopćenju. Mladić je smješten u bolnicu u teškom stanju.

Dva mladića koja su se nalazila na tom mjestu s ukradenim predmetima uhapšena su, navodi se u saopćenju.

Britanski premijer David Cameron poručio je da će biti učinjeno sve što je neophodno kako bi se mir vratio na ulice Britanije, gdje neredi traju već tri dana.

On je najoštrije osudio talas nasilja koji je prije tri dana prvo zahvatio London, a potom i Birmingham, Liverpool i Bristol.

“Učinit ćemo sve što je neophodno kako bi se vratio mir na ulice britanskih gradova i kako bismo ih učinili sigurnim za one koji poštuju zakon”, rekao je danas Cameron novinarima ispred Downing Streeta.

On je najavio da će parlament nakratko prekinuti odmor i održati sjednicu u četvrtak.

“Ovdje se radi o čistom kriminalu, i njemu se moramo suprotstaviti i moramo ga pobijediti”, rekao je britanski premijer koji je zbog situacije u zemlji prekinuo godišnji odmor i vratio se hitno u zemlju.

On je također rekao da će večeras na ulicama Londona biti 16.000 policajaca, navodi “Guardian”.

“Osjetit ćete punu snagu zakona. Ukoliko ste dovoljno stari da počinite ovakva kriminalna djela, onda ste dovoljno stari i da se suočite s kaznom
“, poručio je on izgrednicima.

Cameron je predsjedavao danas i specijalnom sastanku tima za djelovanje u vanrednim situacijama pod nazivom “Kobra”.

 

Fena/Informer.ba