BiH Top Vijesti

Macdonald poručila građanima BiH: Zastanite, razmislite i osigurajte da se vaš glas čuje

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald je, povodom općih izbora u BiH, pozvala bh. građane da iskoriste ovu priliku za zagovaranje tema ‘koje nas ujedinjuju, a ne razdvajaju’.

– Dok teku posljednje pripreme za sutrašnje opće izbore, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini potiču sve građane da izađu na glasanje i odaberu kandidate koji će osigurati zeleniju, bolju i sigurniju budućnost za sve – istakla je Macdonald.

Podsjetila je na izjavu generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa koji je kazao da ‘odluke koje danas donosimo ili koje ne donosimo mogu rezultirati daljnjim slamanjem održive budućnosti ili probojem u bolju budućnost. Izbor je na nama’.

– Dame, žene, prije ste se borile za pravo glasa. Pobrinite se da se vaši glasovi čuju sada. Mladi ljudi, ohrabruje me nedavna UNICEF-ova anketa koja je pokazala da više od 80 posto vas planira glasati. Sutra odaberite predstavnike koji vas slušaju i koji će vas i vaše prioritete uključiti u donošenje odluka – poručila je Macdonald.

Obrazložila je da teme oko kojih se građanu mogu ujediniti su: ponovno osmišljavanje obrazovnog sistema, reforma preopterećenog zdravstvenog sistema, preusmjeravanje prema poslovima 21. vijeka, promicanje čišće i zelenije energije i pomicanje prema društveno osjetljivijim javnim budžetima kako niko ne bi bio zapostavljen, niti zaboravljen.

Bosna i Hercegovina, dodala je, u dobroj poziciji je za iskorištavanje energije sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora energije jer su ove tehnologije pristupačnije i jeftinije nego ikad prije.

Prijelaz na zeleniju privredu, kazala je, generacijska je prilika za stvaranje novih, zelenih radnih mjesta, poboljšanje energetske učinkovitost i osiguravanja da više ne udišemo zagađeni zrak.

Macdonald smatra da poticanje održivog, uključivog i društveno odgovornog ekonomskog rasta je ključna odgovornost institucija u Bosni i Hercegovini.

– Uz procijenjenih 47 posto mladih ljudi koji razmišljaju o odlasku iz države, davanje prioriteta socio-ekonomskom oporavku radi rješavanja današnje rekordne inflacije i rasta cijena energije ne može se jednostavno “ostaviti za kasnije”. Čelnici i institucije u Bosni i Hercegovini nemaju vremena za gubljenje – naglasila je ona.

Stoga je rezidentna koordinatorica UN u BiH Ingrid Macdonald izrazila nadu da će nakon ovih izbora Bosna i Hercegovina biti jača i ujedinjenija na svom putu ka pravednijoj, zelenijoj, prosperitetnijoj i inkluzivnijoj budućnosti, saopćeno je iz UN-a u BiH.

 

Fena/Informer.ba