Politika Vijesti

Magazinović: Pozitivne ocjene o BiH sa sastanka Monitoring komiteta PS-a Vijeća Evrope

Bosna i Hercegovina bila je pozitivna vijest na današnjem sastanku Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Parizu, izjavio je član delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini VE Saša Magazinović.

Magazinović je naveo da je na samom početku dijela zasjedanja vezanog za BiH izabran Litvanac Egidijus Vareikis kao novi izvjestilac za BiH, umjesto Jeana-Claudea Mignona koji je preuzeo predsjedavanje Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope. Također je najavljeno da će delegacija Monitoring komiteta već u maju posjetiti BiH.

“Iako je 15. mart najavljen kao rok do kada će Vijeće Evrope donijeti novi stav o BiH, u ovom trenutku neće se ništa značajno desiti po BiH. Štaviše, u diskusiji vezanoj za BiH su preovladavale veoma pozitivne ocjene. Posljednji dogovori u BiH su ocijenjeni kao veoma pozitivan signal i može se reći da je BiH, kada je u pitanju zasjedanje Monitoring komiteta, bila pozitivna vijest”, kazao je Magazinović.

Naglasio je da je pozdravljeno usvajanje Zakona o sistemu državne pomoći i Zakona o popisu stanovništva. U vezi s preostalim uvjetom za kandidatski status u Evropskoj uniji, implementacijom presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, ocijenjeno je da se moraju učiniti dodatni napori da bi se pronašlo rješenje, s tim da su i dosadašnje aktivnosti ocijenjene kao “pozitivni napori koji se čine u pravcu pronalaženja modela rješenja”.

Ono što je također značajno jeste da BiH neće, kako je to prvobitno bilo predviđeno, biti tema zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u aprilu po “hitnoj proceduri”.

“BiH će biti, naravno, tema aprilskog zasjedanja, ali kao zemlja koja slavi 10. godišnjicu od ulaska u punopravno članstvo Vijeća Evrope. Za razliku od svih koji su smatrali da će i aprilsko zasjedanje Vijeća Evrope biti obilježeno raspravom o BiH po hitnoj proceduri, to se ovoga puta neće dogoditi. Veoma vjerovatno je da će BiH biti tema tek junskog zasjedanja. U svakom slučaju, neka opća ocjena je da su za razliku od dosadašnjih zasjedanja Monitoring komiteta preovladavale pozitivne ocjene i da je Monitoring komitet na taj način htio poslati jednu pozitivnu ocjenu o BiH – da se cijeni ono što je urađeno u relativno kratkom roku od samo nekoliko mjeseci”, rekao je Magazinović.

Na kraju je istaknuo da je spominjan i put BiH prema NATO-u koji je “otkočen” dogovorom lidera šest vodećih stranaka o vojnoj imovini, tako da se i u Vijeću Evrope očekuje da će s narednog samita NATO-a u Chicagu doći pozitivna vijest da je BiH učinila jedan krupan korak ka članstvu u NATO-u.

 

Fena/Informer.ba