Svijet Udarno Vijesti

Mahmud Ahmadinedžad polako gubi moć, Ajatolah Ali Hamnei preuzima stvari u svoje ruke?!

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad očito je izgubio u odmjeravanju snaga s vrhovnim duhovnim vođom Alijem Hameneijem. Ovaj sve češće na ključna mjesta u državi postavlja svoje ljude.

Glasovanje u parlamentu o novom ministru nafte pokazalo je još jedan Ahmadinedžadov poraz. Iako se on otvoreno tomu protivio za ministra je izabran Rostam Kasemi. Taj 47-godišnjak je do imenovanja ministrom bio brigadni general čuvara revolucije nazvanih pasdarani.

Kasemi je peti visoki časnik iz redova pasdarana koji za vrijeme Ahmadinedžadovog mandata preuzima neko od ključnih ministarstava. Ovaj put se to dogodilo protiv izričite želje predsjednika. Ahmadinedžad je planirao smanjiti svoju vladu i prilagoditi je svojim predodžbama. Htio je, među ostalim, spojiti Ministarstvo nafte s Ministarstvom energije kako bi bolje mogao raspolagati deviznim prihodima. „Iskustvo nas uči da je moguće činiti velike stvari. Moguće je imati malu, ali učinkovitu vladu, koja je stabilna u sposobna“, rekao je Ahmadinedžad u parlamentu.

Ali, parlament je odlučio drukčije i time pokazao koliko je sadašnji predsjednik u odmjeravanju snaga s vrhovnim duhovnim vođom Hameneijem izgubio tla pod nogama. Sva važna ministarstva su već u rukama časnika čuvara revolucije: nafta, energija, promet i gradnja, telekomunikacije i unutarnja sigurnost.

Raspolaganje prihodima od prodaje nafte

Nikad ranije pasdarani nisu bili važniji za državno vodstvo. S ministarstvom nafte oni imaju izravan pristup najvažnijem izvoru prihoda. Ove godine će Iran, prema procjenama, prodati nafte i plina za oko 100 milijarda dolara. A to je oko 80 posto svih iranskih deviznih prihoda. Novi ministar Rostam Kasemi je na Zapadu, istina, na popisu nepoželjnih osoba. Ali, moguće je da uskoro bude izbrisan s toga popisa.

Iran je s 3,6 miliona barela na dan druga zemlja po količini vađenja nafte u sklopu OPEC-a i još k tomu trenutno predsjeda toj organizaciji. Utjecaj pasdarana na politiku i gospodarstvo će, prema najavama novog ministra, još porasti. „Zahvalni smo što možemo nadomjestiti velike strane naftne kompanije poput Shella i Totala  nakon njihovog povlačenja“, kaže Kasemi.

On namjerava sve više svojih suboraca iz revolucionarne garde postaviti na ključne pozicije. Ahmadinedžad koji je slično namjeravao učiniti sa svojim ljudima može to samo s čuđenjem promatrati.

 

Deutsche Welle/Informer.ba