BiH Udarno Vijesti

Majke Srebrenice podržale tužbu protiv Carle del Ponte

Članice UG ˝Žene Srebrenice˝ i ovog jedanaestog u mjesecu mirnom šetnjom od platoa Pinge do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli su podsjetile na zločin nad Bošnjacima koji se desio 11. jula 1995. godine.

Početkom rada Tužilaštva za ratne zločine u Hagu izvršena je selekcija i uništavanje dokaza srebreničkog genocida za koje se smatralo da nisu podobni za sudski proces. Ovakav postupak danas su oštro osudile članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, a koje su već podnijele tužbu, od koje svakako neće odustati. Kako nam je kazala ispred udruženja Nura Begović, iskreno se nada da će presuda biti uspješna, odnosno donešena u njihovu korist. ˝Mi se nadamo da će odgovarati oni koji jesu počinili zločine, odnosno oni koji su uništili te predmete, a koji su pripadali našim najmilijim, ubijenim na najbrutalniji način. Oni moraju biti izvedeni pred lice pravde. Pod krivcima mislim Karla del Ponte, kao i oni koji su bili u komisiji za uništenje ovih predmeta, koji imaju veliku emotivnu vrijednost˝, ističe Begović.

Današnju mirnu šetnju, prisutni su iskoristili i kao priliku, te uputili kritiku Ministarstvu vanjskih poslova. ˝Mi smo u kontaktu sa advokatima i znamo da je Minsitarstvo vanjskih poslova dobilo čitav program dolaska advokata i da su zaista na vrijeme bili obavješteni da će doći. Zar oni nisu mogli odvojiti sat vremena za sastanak sa tako važnim ljudima koji imaju, tako da kažem Haški tribunal u malom prstu˝, pita se Begović.

Pored članica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, te prijatelja i porodica stradalih, današnjoj mirnoj šetnji pridružili su se u članovi udruženja koje se bavi ljudskim pravima iz Italije, učenici Gimnazije iz Bolonje, te jedna televizijska ekipa iz Njemačke, a koja trenutno radi na projektu izrade portreta srebreničkih žena.

 

Tip.ba/Informer.ba