BiH Vijesti

Malak Farma – Podrška poljoprivrednim proizvođačima značajna za revitalizaciju i oživljavanje bh. sela.

Kako bi dali svoju podršku poljoprivrednicima koji rade mukotrpan posao da bi osigurali svoju i egzistenciju članova svojih porodica, u kompaniji Malak Farma su odlučili da povećaju otkupnu cijenu mlijeka svojih kooperanata.

Direktor Malak Farme Nedžmin Begić je u intervjuu za Fenu kazao da je strateški cilj te kompanije oživljavanje, revitalizacija bosanskohercegovačkih sela, te pomoć ljudima koji žive na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom.

Stoga su, kaže, okupili 30 kooperanata sa područja Kaknja, Visokog i Fojnice i imaju jako korektnu saradnju sa njima.

– Samo oživljavanjem bh. sela i pomoći ljudima koji se bave primarnom proizvodnjom, mogu opstati oni koji se bave preradom mlijeka, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda. Naši kooperanti su nam zbog toga jako bitni – istakao je Begić.

Svjesni aktualne situacije na tržištu i poskupljenja svih inputa u proizvodnji mlijeka, okupili su za Svjetski dan mlijeka – 1. juni, saradnike, kooperante na Farmi, te su odlučili da im u znak podrške povećaju otkupnu cijenu mlijeka.

Begić kaže, da sa poticajima koje poljoprivrednici imaju od Vlade Federacije BiH, kantona, općina i podrškom Malak Farme, otkupna cijena mlijeka je dostigla 1,29 KM.

– Pozvao bih sve sudionike koji se bave otkupom mlijeka, da shvate važnost situacije koja je trenutno okupirala poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju i ljude koji žive na selu i koji se primarno bave tom proizvodnjom, da budemo svjesni trenutne situacije, da budemo društveno odgovorni i povećamo otkupnu cijenu i kako bi i ostale kompanije svjesne svoje u društvene odgovornosti povećali otkupnu cijenu mlijeka – poručio je Begić.

Također je pozvao i nadležne institucije svih nivoa vlasti u BiH da sredstva koja su planirana budžetom za poticaj privrede, isplate na vrijeme, kako bi se pripremili za zimu, kao i za proljeće.

– Pokušavamo da sada i ubuduće budemo pozitivan primjer, priča koja će oživjeti naša sela, pomoći ljude na selu, jer bez sopstvene proizvodnje hrane, mi ćemo teško preživjeti krize koje bi mogle doći tako da u taj sektor svi zajedničkim snagama moramo sačuvati kako bi opstao – naglasio je Begić.

Izrazio je nadu da će u budućnosti još više povećavati otkupnu cijenu kooperantima, jer im je, kako je naglasio, važno da imaju zadovoljne kooperante.

– Naš biznis se generalno formira na osnovu njihovog broja i njihovog zadovoljstva. Ako njih ne bude, neće biti ni nas a ni drugih otkupljivača – naglasio je Begić i pozvao sve koji učestvuju u procesu otkupa da pruže podršku poljoprivrednicima kako bi svi zajedno očuvali taj sektor – naglašava Begić.

 

Fena/Informer.ba

Galerija: