Crna hronika Udarno Vijesti

Maloljetna D.C. se pokušala ubiti zbog pritiska policije?!

Maloljetna D.C. (14) iz Donjeg Žabara, kojoj se protekle sedmice izgubio svaki trag, pronađena je u Brčkom u trenutku kada je pokušala da se baci u rijeku Savu, izjavio je Faruk Balijagić, advokat iz Tuzle.

Motiv samoubistva, kako tvrdi advokat, bio je pritisak dobojske policije na nesretnu djevojčicu, a sve zbog slučaja koji se vodi pred Okružnim sudom u Doboju protiv Srđana Letića (28), optuženog za navodno silovanje djevojčice.

On je dodao da je djevojčicu spasio policajac te da je nakon pronalaska smještena u sigurnu kuću.

Podsjetimo, “Nezavisne” su u junu prošle godine objavile da je D.C. prijavila Letića za silovanje, ali je tokom suđenja Zlatan Marković, specijalista ginekologije, šokirao Vijeće potvrdivši da D.C. uopšte nije imala seksualni odnos sa Letićem.

U ginekološkom nalazu, kako smo tada objavili, specijalista ginekolog Marković je, između ostalog, naveo da je himen maloljetnice očuvan u cijelosti, te da nema tragova nasilnog prodiranja.

Balijagić, Letićev advokat, otkrio je juče “Nezavisnim” šokantnu pozadinu, kako tvrdi, pokušaja samoubistva nesretne djevojčice.

Balijagić je tako ispričao da je u novembru prošle godine dobio pismo od D.C. u kojem mu nesretna djevojčica priznaje da je izmislila silovanje i to na nagovor inspektora u dobojskoj policiji.

“Napisala je kako su vršili pritisak na nju, govorili joj šta će tačno ispričati tužiocu. Nakon dobijenog pisma nije mi preostalo ništa drugo nego da ga proglasim službenom tajnom i dostavim Vrhovnom sudu RS, koji ga je kasnije dostavio Vijeću”, ispričao je Balijagić.

Dodaje kako Sudsko vijeće dobojskog Okružnog suda pismo djevojčice nije željelo uzeti kao dokaz, pa je ono, kako navodi Balijagić, završilo u rukama inspektora u CJB Doboj.

“Nakon ovoga, inspektori su počeli proganjati djevojčicu, nakon čega je ona pobjegla od kuće. Prije dva dana, tačnije u ponedjeljak, D.C. se pokušala ubiti, ali su je spasili policajci”, naveo je Balijagić.

Halid Emkić, portparol policije Brčko distrikta, juče je samo kratko naveo da je policija o nestanku D.C. obaviještena 14. marta od kolega iz Pelagićeva, te da je djevojčica pronađena 19. marta, nakon čega je predana socijalnom radniku iz Donjeg Žabara.

Podsjetimo, Srđan Letić, optužen za navodno silovanje D.C., uhapšen je u decembru 2010. godine i to nakon što se dobrovoljno predao policiji nakon optužbi da je silovao djevojčicu.

Naime, Letićev advokat je još ranije otkrio da je čitav postupak montiran kako bi optuženi policiji rekao gdje se nalazi Ilija Simikić, okorjeli kriminalac, koji je pobjegao iz dobojskog zatvora još 2004. godine i od tada mu se izgubio svaki trag.

“Policajci su u nekoliko navrata posjećivali Letića u pritvoru i govorili mu da će ga osloboditi krivičnog djela spolnog nasilja nad djetetom ukoliko im kaže gdje se nalazi Simikić. Letić im je stalno govorio da nema saznanja o tome gdje se skriva Simikić”, naveo je Balijagić.

Simikić je zajedno sa još trojicom zatvorenika na spektakularan način pobjegao iz zatvora u Doboju u oktobru 2004. godine. On je u zatvoru robijao 10-godišnju kaznu zbog oružane pljačke, a pobjegao je nakon što je sa kolegama izbušio rupu u zidu.

Prema nezvaničnim informacijama, Simikiću se svaki trag izgubio prije tri godine, a istražni organi smatraju da je on ubijen na misteriozan način.

U dobojskoj policiji su samo kratko rekli da je djevojčica pronađena uz pomoć advokata Balijagića.

 

Nezavisne/Informer.ba