Svijet Vijesti

Malta će dozvoliti razvod

Građani Malte ubuduće će imati pravo da se razvedu. Većina Maltežana izjasnila se juče na referendumu da se u zakone te dominantno katoličke mediteranske zemlje uvede mogućnost razvoda.

Preliminarne rezultate glasanja o većinskoj podršci saopštio je premijer Malte Lorens Gonzi, koji se protivi tom zakonu.

– Ovo nije rezultat kakav sam priželjkivao, ali volja naroda mora da se poštuje – rekao je Gonzi, ističući da bi sada parlament trebalo da preduzme korake i uvede zakon kojim se razvod legalizuje.

Konačni rezultati očekuju se danas, a prema do sada prebrojanim glasovima, na pitanje – da li treba uvesti zakon koji bi omogućio razvod četiri godine nakon što muž i žena prestanu da žive zajedno, potvrdno je odgovorilo 54 odsto birača.

Inače, Malta i Filipini su jedine dve zemlje u svijetu u kojima je razvod zabranjen, a poslednji je tu zabranu ukinuo Čile 2004. zbog velikog pritiska javnosti.

Brak na Malti može da poništi samo takozvani Crkveni tribunal Rimokatoličke crkve, a složena procedura koja se retko sprovodi u proseku traje osam godina. Razvod braka lako dobijaju samo Maltežani koji su u braku sa stranim državljanima ili oni koji su stalno nastanjeni u inostranstvu.

 

Press/Informer.ba