BiH Izdvojeno Vijesti

Mandić tvrdi,Tobi Robinson ukrala pet miliona dolara?

Prije osam godina, odlukom OHR-a zatvorena je Privredna banka Srpsko Sarajevo uz obrazloženje da su počinjene brojne malverzacije i da je finansirala skrivanje ratnih zločinaca. OHR je tada za privremenu upravnicu postavio Tobi Robinson i prije šest godina pokrenut je likvidacioni postupak. Međutim, banka i dalje radi pošto Agencija za bankarstvo nije okončala taj postupak. Posao likvidacionog upravnika sada obavlja Miloš Stajić koji za sve optužuje advokate za koje kaže da namjerno odugovlače postupke kako bi od svojih klijenata i banke uzeli što više novca.

Nevjerovatno zvuči i podatak da je bez obzira na sve ta banka i danas solventna – raspolaže sa oko četiri miliona maraka koje su oročene kod drugih komercijalnih banaka. U njoj je zaposleno 14 radnika koji redovno primaju plaće i svaki dan dolaze na posao. Inače, najveću odštetu traže prijeratni službenici koji tvrde da su zakinuti za akcionarski dio u iznosu od 70 miliona maraka.

Ova banka je u vlasništvu Momčila Mandića koji je jučer preko medija najavio da će tužiti sudu Agenciju za bankarstvo RS i Vladu Republike Srpske zbog toga što se oteže s likvidacionim postupkom i onemogućavanjem da banka ode u stečaj što bi njemu osiguralo da dođe do svog novca koji je sada zarobljen. Mandiću se u Sudu BiH sudilo jer je bio optužen da je novcem banke finansirao skrivanje haških bjegunaca i oslobođen je svih optužbi.

– Tobi Robinson je ukrala pet miliona dolara iz banke tako što ih je prebacila na račun svoje nećake u Dalasu. Podaci o tome bili su ključni za odluku bivšeg visokog predstavnika Švarca – Šiliga da smijeni Tobi Robinson samo tri dana nakon što joj je produžio mandat. Novac nije vratila, a banku su njeni i troškovi njenog obezbjeđenja koštali 75.000 eura mjesečno – izjavio je jučer za medije Momčilo Mandić.

 

Informer.ba