Svijet Top Vijesti

Mark Zuckerberg, vlasnik kompanije Meta, otpustio 11.000 radnika

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, danas se pismom obratio uposlenicima krovne kompanije Meta, te najavio 11.000 otkaza. Meta je, podsjetimo, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook. Val otpuštanja, prvi u 18-godišnjoj historiji kompanije, nadovezuje se na hiljade otkaza u drugim velikim tehnološkim kompanijama poput Twittera u vlasništvu Elona Muska i softverski giganta Microsofta, prenosi AP.

– Danas sam tu da s vama podijelim informacije o najtežim promjenama koje smo uveli u historiji Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13% i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih uposlenika – objavio je Zuckerberg u pismu radnicima Mete.

Zuckerberg je tako potvrdio nagađanja o drastičnim rezovima u kompaniji koja je pretrpjela ogroman gubitak tržišne vrijednosti i pad prihoda s padom vrijednosti dionica od 70 posto.

Procvat Mete u vrijeme pandemije splasnuo je u ovoj godini i poništio optimistične prognoze za zadnji kvartal 2022. godine, koja je donijela najvišu inflaciju u više desetljeća i ubrzano podizanje kamatnih stopa.

– Također, poduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postali učinkovitija kompanija i to rezanjem diskrecijske potrošnje i produženjem odluke o zamrzavanju novog zapošljavanja do kraja prvog kvartala iduće godine. Znam da će ovo svima pasti teško i posebno mi je žao onih na koje se odnosi ova odluka – objavio je Zuckerberg.

U svom obraćanju dodao je da se na početku pandemije svijet ubrzano preselio na internet, a val e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda.

– Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam tako mislio pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja – navodi Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

On navodi da se nažalost sve odigralo onako kako je očekivao.

 

Fena/Informer.ba