Sport Svijet Top Vijesti

Maroko u polufinalu Svjetskog prvenstva

Nogometna reprezentacija Maroka plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru. Marokanci su u četvrtfinalu savladali selekciju Portugala sa 1:0 i tako postali prva afrička reprezentacija koja je izborila polufinale Mundijala.

Strijelac pobjedonosnog gola bio je En Nesyri u 42. minuti. Marokanci su tako nastavili svoj nevjerovatni niz, te nakon pobjeda nad svjetskim velesilama Belgijom i Španijom ostvarili trijumf nad još jednim favoritom Portugalom. U pet utakmica SP-a ostvarili su četiri pobjede i jedan remi, a niti jedan protivnik nije im uspio postići gol.

Portugalci su bili ofanziniji i od početka su krenuli sa visokim presingom, stvorili nekoliko prilika, ali bez konkretne završnice. Maroko je svoje prilike tražio iz tranzicije, nekoliko puta je ozbiljno zaprijetio, ali se rezultat nije mijenjao do finiša poluvremena. U 42. minuti nakon ubacivanja sa lijeve strane En Nesyri je u petercu nadskočio golmana Costu i zatresao mrežu Portugalaca za vodstvo svog tima.

U drugom poluvremenu Portugalci su krenuli svim snagama u napad. Selektor Fernando Santos u igru je ubacio Ronalda koji je i ovaj meč počeo s klupe, kao i napadača Manchester Cityja Cancela, a potom i zvijezdu AC Milana Leaoa. Redali su se napadi Portugalaca koji su imali nekoliko dobrih prilika preko Felixa, Fernandesa, Ronalda, ali je izdržala odbrana Maroka iako je posljednjih pet minuta ova selekcija igrala s igračem manje zbog crvenog kartona Cheddire. Mogli su Marokanci doći i do drugog gola u šestoj minuti nadoknade, kada je Aboukhlal istrčao sam pred Costu ali je loše šutirao.

Maroko će u polufinalu igrati s pobjednikom posljednjeg četvrtfinalnog meča u kojem igraju Francuska i Engleska.

U polufinale su se ranije plasirale Hrvatska i Argentina.

 

Fena/Informer.ba