BiH Vijesti

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru okupio eminentne svjetske ginekologe

Sveučilište u Mostaru

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, danas i sutra, održava se Surgical Workshop (hMostarirurška radionica),na kojoj sudjeluju eminentni liječnici-ginekolozi iz Izraela, Njemačke i Hrvatske, a koji su članovi i Nove europske kirurške Akademije (NESA), te šefovi klinika.

 

Sudionici radionice imat će priliku za poboljšanje tehnike i operacijskih vještina prateći uživo, putem live streaminga, operacijske zahvate koje će izvoditi predavači, odnosno liječnici – ginekolozi.

Bit će prikazano nekoliko metoda operacija endoskopije, histerektomije i carskog reza, koje se već izvode u više od stotinu zemalja, istaknuto je na otvaranju radionice.

Vrhunski liječnici predavači prof. Michael Stark, prof. Sven Backer i prof. Avionam Tzabari, predstavit će mostarskim liječnicima spomenute tehnike, te ih usporediti s operacijama koje se izvode u Mostaru.

Prof. Michael Stark izjavio je kako bi hirurgija trebala biti standardizirana, jer se mnoge operacije danas rade sukladno lokalnoj tradiciji.

– Moje kolege i ja ćemo pokazati novije metode, operacije bez puno komplikacija i što manje invazivne kao što su endoskopija, histerektomija i carski rez, a za koje se nadam da će uvesti više zemalja – rekao je doktor Stark.

Predsjednica Udruge za perinatalnu medicinu BiH dr. Vajdana Tomić, istaknula je kako je današnji događaj uvod i proba za kongres perinatalne medicine s međunarodnim sudjelovanjem,koji će se održati u lipnju iduće godine u Mostaru.

Ukazala je na iznimnu važnost metode carskoga reza, istaknuvši kako u medicini nema hitnijeg zahvata, jer od postavljanja indikacije do porođaja djeteta minute odlučuju o životu ili smrti majke i djeteta.

Ministar zdravstva rada i socijalne skrbi u Vladi Zapadnohercegovačke županije, Tomislav Pejić ,je izrazio uvjerenje kako će inovativne metode koje će biti predstavljene na radionici biti od velike pomoći domaćim liječnicima.

Čast mi je da eminentna imena iz hirurgije sudjeluju na ovoj konferenciji, te da će svoja znanja i iskustva prenijeti na mlade liječnike SKB-a, ali i sve ostale iz regije – rekao je ministar Pejić.

Svečanosti otvaranja nazočio je i veleposlanik Izraela za BiH, Noah Gal Gendler, koji je prenio potporu njegove zemlje,te je izrazio uvjerenje da će sudionici radionice imati priliku napredovati u svom poslu poboljšanjem svojih tehnika i operacijskih vještina.

 

Fena/Informer.ba