BiH Top Vijesti

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se danas širom svijeta, a s ciljem senzibilisanja javnosti o njihovim potrebama i pravima u svim životnim područjima. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 15 odsto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. 

Nakon saobraćajne nesreće sa samo 19 godina Dejan Trninić ostao je vezan za invalidska kolica. U međuvremenu je završio Ekonomski fakultet, a danas radi u Ministarstvu privrede. Život je nepredvidiv, niko nije imun na invaliditet, kaže Dejan i apeluje prije svih na mlade vozače.

“U saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS skrećemo pažnju na sve one rizike kojima su mladi vozači izloženi, a tiču se konzumacije alkohola, brzine, nevezanja pojaseva, upotrebe mobilnih telefona i na taj način nekako mi kao članovi Udruženja, odnosno osobe sa invaliditetom želimo da budemo pri ruci društvenoj zajednici da damo svoj doprinos”, kaže Trninić.

Organizacija amputiraca UDAS, nizom aktivnosti radi na poboljšanju ekonomskog statusa svojih kolega, žrtava mina u njihovim lokalnim zajednicama. Direktna podrška u ekonomskom osnaživanju amputiraca stiže i kroz projekat u oblasti pčelarstva za žrtve mina u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Iz Organizacije amputiraca UDAS zatražili su veća izdvajanja iz entitetskog budžeta za lične invalidnine i nabavku medicinskih pomagala.

Personalna asistencija, pristup obrazovanju, arhitektonske i barijere u pristupu sadržajima, zdravstvena zaštita, ortopedska pomagala, dostupan prevoz, zapošljavanje: pitanja su koja trajno treba riješiti smatraju u različitim udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom. 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. decembarf proglasile su Ujedinjene nacije 1993. godine. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i podizanje svijesti javnosti o prisutnosti osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.