BiH Top Vijesti

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo drugu godinu zaredom realizuje projekt Ramazan u Sarajevu

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, uz veliku podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, drugu godinu zaredom realizuje projekat “Ramazan u Sarajevu – Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan”.

Namjera Medžlisa IZ Sarajevo je da u danima ramazana građanima Sarajeva i BiH, kao i brojnim turistima i gostima u ponudi veliki broj vrhunskih i vrijednih vjerskih i kulturnih programa, unaprijedi i obogati kulturni život, ali i predstavi turstičku ponudu Sarajeva i BiH, te ukupni razvoj, kulturni život lokalne zajednice i društva.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo  Abdulgafar ef. Velić na pres-konferenciji kazao je da je “Sarajevo na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost”.

„Iako je Sarajevo uvijek lijepo i otvoreno, čini se da u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije. Stoga Medžlis IZ Sarajevo iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže“, izjavio je ef. Velić.

Projekat se drugu godinu za redom realizira u saradnji i uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Predsjednik TZKS Haris Fazlagić kazao je da se ovaj projekat uklapa u njihovu viziju i stategiju specifičnog oblika turizma.

„Nadamo se da će ramazan u Sarajevu i duh ramazana potaknuti i druge vjerske zajednice da u Sarajevu obilježavaju svoje datume i događaje, jer to je nešto na što smo ponosni i to prezentujemo svijetu. U specifične oblike turizma, između ostalih, spada i vjerski, Sarajevo je evropski Jerusalem, grad u srcu Evrope, grad multikulturalnosti na koju smo ponosni“, kazao je Fazlagić.

Naveo je da u TZKS očekuju za dvije do tri godine veliki broj turista, kao i  konkretne ekonomske rezultate.

„Veliki je broj muslimana vjernika u Evropi, 40 do 50 miliona, koji bi rado došli u Sarajevo da osjete poseban duh ramazana“, dodao je Fazlagić.

U brojne projektne događaje Medžlisa IZ Sarajevo – Ramazan u Sarajevu “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan” navedene su predramazanke i ramazanske aktivnosti, iftari, mukabele, ramazanske večeri i bajramski konceti.

Pored TZKS projekt su podržali i Ministarsvo privrede KS, BHTV, Media Centar Islamske Zajednice, Hayat TV, BH Telecom, BH Pošta, Općina Stari Grad i drugi.