Politika Vijesti

Mehmedović: Na snazi izjednačavanje žrtve i agresora

Haški tribunal za ratne zločine i bh. pravosuđe u posljednjih 15-ak godina donijeli su niz pravosnažnih presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u sudskim procesima vođenim protiv političara, te jedinica i pripadnika vojnih i policijskih struktura Srbije i Republike Srpske za zločine koje su naredili ili počinili u toku agresije na BiH 1992.-1995. godine, zbog čega je nedvosmisleno i nepobitno jasan karakter rata i krivica srpske strane za zlodjela koja su počinjena.

Ovo je danas u saopćenju za javnost kazao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, dodajući da usprkos toj činjenici i dalje traje orkestrirana i dobro organizirana kampanja koja se iz RS-a vodi protiv onih koji su branili i oslobađali BiH, njen ustavnopravni poredak i stanovništvo.

U posljednje vrijeme ta je kampanja intenzivirana, i ogleda se u nastojanjima da se prejudicira eventualna krivica za zločine koje su navodno počinili oni koji su spriječili uništenje BiH, a ta aktivnost najsnažnije je usmjerena spram Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Atifa Dudakovića i Sakiba Forića, te spram grupe organizatora otpora i oslobađanja Hadžića“, mišljenja je Mehmedović, smatrajući da se to tiče i njega jer je u toku agresije bio načelnik SJB Tešanj i CSB Doboj.

On ističe, da nema ništa protiv da tužilaštva provedu istragu i profesionalno obave svoj posao u svakom slučaju za koji nađu da je to potrebno, ali smatra da se na ovaj način iz RS-a vrši žestoki pritisak na Tužilaštvo i pravosuđe BiH, prejudiciraju se istražni i sudski procesi, i tako se ukida osnovni princip po kojemu je svako nevin dok se krivica ne dokaže.

Na ovaj način žrtva se nastoji izjednačiti s krivicom onih srpskih zločinaca čija su ogromna ratna zlodjela dokazana i kojima je za njih presuđeno“, kazao je Mehmedović.

Također, izrazio je uvjerenje da Tužilaštvo i pravosuđe BiH neće podleći tim propagandnim pritiscima, međutim, tvrdi da ipak zabrinjava postupak brutalnog hapšenja grupe od osam organizatora i vođa otpora u Hadžićima.

Na kraju je potcrtao da se ovakvim postupcima želi spriječiti proces pomirenja u BiH i njen napredak ka političkim dogovorima i kretanje ka evroatlantskim integracijama, ali i da se tako ciljano utemeljuju podjele i onemogućava politička i svaka druga stabilizacija BiH.

 

Fena/Informer.ba