Top Vijesti

Memoari princa Harryja pojavili se u knjižarama nakon višednevnih kontroverzi

Nakon višednevnih televizijskih intervjua, curenja informacija i pogrešnog prijevremenog objavljivanja, memoari princa Harryja zvanično su pušteni u prodaju, a znatiželjni čitaoci krenuli su u knjižare da nabave svoj primerak s intimnim otkrićima o britanskoj kraljevskoj porodici.

 

Harryjeva knjiga “Spare” privukla je pažnju širom svijeta svojim otkrićima o njegovim ličnim borbama i optužbama na račun drugih članova kraljevske porodice, uključujući njegovog oca kralja Charlesa, maćehu Camlilu i starijeg brata princa Williama.

U nekim londonskim radnjama pojavile su se gomile primjeraka knjige, a memoari se trenutno rangiraju kao najprodavaniji na web stranicama Amazona u Britaniji, SAD-u, Australiji, Njemačkoj i Kanadi.

– Znam da su neke od stvari koje on kaže možda na pogrešan način izmamile različite ljude – izjavio je Lai Jiang za Reuters nakon što je kupio primjerak knjige u Singapuru.

– I znam, definitivno, ima puno ljudi koji kažu da ne bi trebao izaći i reći stvari koje govori, ali vjerujem da Harryju treba dati priliku da kaže ono što želi da kaže – dodao je.

“Spare”, u izdanju Penguin Random House, najnovija je ponuda otkrića Harryja i njegove supruge Meghan otkako su se povukli s kraljevskih dužnosti 2020. i preselili se u Kaliforniju kako bi stvorili novi život, i uslijedio nakon dokumentarnog filma o njima objavljenog na Netflixu prošlog mjeseca.

Kraljevska porodica nije komentarisala knjigu niti intervjue i malo je vjerovatno da će to učiniti.

Odlomci iz knjige procurili su prošlog četvrtka kada je i njeno izdanje na španskom jeziku greškom pušteno u prodaju u nekim knjižarama u Španiji.

Harry govori o svojoj tuzi i odrastanju nakon smrti svoje majke princeze Diane kada je imao samo 12 godina, o korištenju kokaina i drugih droga kako bi se izborio, kako je ubio 25 talibanskih boraca dok je služio kao vojnik u Afganistanu, pa čak i o tome kako je izgubio nevinost.

Također otkriva žestoku svađu s Williamom, prestolonasljednikom, navodeći da ga je brat oborio, i kako su obojica molili svog oca da ne oženi Camillu, s kojom se vjenčao 2005. godine, a sada je supruga kraljica.

U TV intervjuima uoči predstavljanja knjige, Harry je udvostručio svoje optužbe da su neki članovi kraljevske porodice, uključujući Camillu i Williama, propuštali priče u tabloide koje su oštetile ili njega ili njegovu suprugu Meghan dok su se štitili ili poboljšali svoju reputaciju.

– Mislim da bi ona (njegova majka Diana) bila slomljena zbog činjenice da je William, njegov ured, bio dio ovih priča – izjavio je on za TV program Good Morning America (GMA).

U drugom intervjuu za emisiju TV mreže CBS “60 minuta”, rekao je da je Camilla bila tabloidni “zlikovac” i da je morala da popravlja svoj imidž, što ju je činilo “opasnom”.

– Ne smatram je zlom maćehom. U njoj vidim nekoga ko se udao za ovu instituciju, i učinila je sve što je mogla da, znate, poboljša svoju reputaciju i svoj imidž – rekao je on za GMA.

Iako su Harryjeva otkrića dominirala naslovima u britanskim medijima tokom prošle sedmice, interesovanje za njegova navode daleko je od univerzalnog.

– Nisam planirao (čitati knjigu) kako se to dešava, ili sigurno ne kao rani prioritet. Imam još jednu ili dvije stvari koje moram obaviti – izjavio je ministar biznisa Grant Shapps u utorak radiju Times, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba