BiH Top Vijesti

Memorijalni centar Srebrenica ove godine posjetilo oko 86.000 posjetilaca

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, institucija koja predstavlja mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kao i čuvanja istine i istraživanja zločina genocida, tokom ove godine, tačnije do kraja septembra, posjetilo je oko 86.000 posjetilaca, uključujući i domaće i strane posjetitelje. 

Glasnogovornica Memorijalnog centra Almasa Salihović, govoreći o organiziranim posjetama učenici osnovnih i srednjih škola s područja Federacije BiH, kazala je da je najveći broj posjeta ove godine iz Kantona Sarajevo, s obzirom da Ministarstvo obrazovanja tog kantona provodi projekt “Njegovanje kulture sjećanja” koji obuhvata posjetu učenika drugih razreda srednjih škola, što je nastavljeno već treću godinu zaredom.

“Ovim projektom nisu obuhvaćene posjete ostalih razreda srednjih i devetog razreda osnovnih škola, kojih je bilo zaista mnogo tokom ove kalendarske godine, uključujući period proljeća te period septembra i oktobra, odnosno početka nove školske godine”, kazala je Salihović.

Dodala je da Tuzlanski kanton također provodi projekte kojima Vlada TK kroz Ministarstvo obrazovanja dovodi u posjete Memorijalnom centru učenike svih razreda srednjih škola te učenike devetog razreda osnovnih škola, sa svih općina tog kantona.

“Brojne su školske posjete iz Mostara, Srednjobosanskog te Zeničko-dobojskog kantona. Posjete iz Cazina, Bugojna, Čapljine, Goražda, Stoca, Bosanske Dubice također nisu izostale. Možemo reći da su nas s prostora Federacije BiH posjetili brojni građani”, kaže Salihović.

Govoreći o planovima Memorijalnog centra do kraja godine, naglasila je da će Centar nastaviti provedbu započetih projekata važnih za memorijalizaciju, a tim ljudi koji radi s posjetama će i u narednom periodu imati mnogo posla, s obzirom na brojne najavljene grupe koje ne uključuju nužno školske posjete s područja Federacije BiH, jer su mnoge posjete one koje dolaze iz zemalja regije ili studenti i grupe posjetitelja iz zemalja Evrope, ali i brojnih zemalja svijeta.

“Iza nas je obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici, nekoliko organiziranih konferencija, ljetnih škola za mlade, tako da se do kraja godine možemo posvetiti već ranije započetim projektima, čija je realizacija u toku ili tek treba da započne, a tiče se obnove infrastrukture Memorijalnog centra te izgradnje depoa koji će služiti za pohranu i arhiviranje artefakata i predmeta koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici. Tu je i stalna postavka koju pripremamo i koja će za nas biti sigurno generacijski projekt, a koju ćemo realizirati uz saradnju i podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA)”, kazala je Salihović.

Istakla je da će se realizacija projekata koji su od iznimne važnosti za memorijalizaciju, a koji se provode već nekoliko godina, nastaviti istim tempom, a to su projekti prikupljanja predmeta i artefakata radi trajnog arhiviranja koji su pripadali žrtvama genocida.

“Svakako, tu je i projekt usmene historije, a u novembru ćemo sumirati sve ono što smo uradili s volonterima za ovaj projekat. Pred nama su i važni datumi, poput 25. novembra, koji uključuju i prigodne ceremonije obilježavanja”, navodi Salihović.

Kada je riječ o najaktuelnijim programima i projektima na kojima se trenutno radi u ovom centru, Salihović je naglasila da je ono što je trenutno aktuelno u Memorijalnom centru izgradnja depoa u sklopu kompleksa, koji će biti izgrađen zahvaljujući USAID-ovom projektu Pro-budućnost i CRS-u, gdje će se po svim postojećim standardima arhivirati i trajno pohraniti artefakti i predmeti koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici.

Aktuelan je i projekt usmene historije koji uključuje snimanje preživjelih svjedoka genocida u svrhu trajne pohrane priča svih onih koji su preživjeli, a čija priča će ostati trajni podsjetnik i svjedočanstvo za buduće generacije.

U pripremi su također i mnoge publikacije edukativnog sadržaja, rad na budućem Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici u javnom prostoru, mnoge razmjene koje uključuju posjete uposlenika sličnim partnerskim institucijama radi stručnog usavršavanja, kao i aktivnosti Međureligijskog odbora Memorijalnog centra koje uključuju posjete mnogim vjerskim institucijama svih konfesija unutar BiH.