Izdvojeno Svijet Vijesti

Merkel najcjenjenija, Sarkozy najmanje poštovan među Evropljanima

Njemačka kancelarka Angela Merkel najcjenjenija je među liderima pet najvećih evropskih država, dok građani Evrope najmanje poštovanja gaje prema francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju.

Istraživanje provedeno u Njemačkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazalo je da 93 posto građana tih zemalja zna ko je Sarkozy, a 92 posto zna za Angelu Merkel.

Ipak, francuski predsjednik dobio je samo 33 posto pozitivnih i 58 posto negativnih mišljenja, dok njemačka kancelarka ima 50 posto dobrih i 41 posto loših ocjena.

Britanski premijer David Cameron poznato je ime za 88 posto ispitanika i ima podjednak procent dobrih i loših mišljenja, 44 posto.

Među novim imenima na političkoj sceni, italijanski premijer Mario Monti poznat je za 74 posto ispitanika, a o njemu dobro i loše mišljenje ima po 36 posto.

Španski premijer Mariano Rajoy najmanje je poznat među petoro evropskih lidera pošto je s njegovim radom upoznato 63 posto ispitanika. Rajoy ima 27 posto pozitivnih i 34 posto negativnih mišljenja.

Istraživanje je proveo institut BVA za francuski dnevnik “20minit” (20minutes), od 20. do 29. februara na internetu, na uzorku od 4.217 osoba starijih od 15 godina, prenio je Radio Slobodna Evropa.

 

Fena/Informer.ba