Izdvojeno Region Vijesti

Mesić: Milošević je najveći krivac za rat, zatim Tuđman

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je za beogradski list Press od nedjelje kako bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića smatra najvećim krivcem za rat tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, a da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odmah iza Miloševića. 

Slobodan Milošević “je najveći krivac za rat, a Franjo je odmah iza njega”, rekao je Mesić u intervjuu za dnevni list Press.

U razgovoru za beogradski dnevnik Mesić kaže kako on, kao posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije nije imao nikakvu ulogu u njezinom razbijanju.

Bolje da smo spriječili rat, nego što smo se upustili u ratnu “avanturu”. SFRJ je imao tri integrativna faktora – Tita, Savez komunista i JNA. Tito je otišao sa životne i političke scene, Savez komunista se raspao, a Armija je tražila svog sponzora. Trebalo je doći do novog političkog dogovora, ali Milošević nije želio ni federalnu ni konfederalnu SFRJ“, tvrdi Mesić.

Dodaje kako je on, kao predsjednik Predsjedništva SFRJ predložio da republike proglase samostalnost, istoga dana potpišu konfederalni sporazum i postave rok od tri do pet godina u kom bi utvrdile da li nastavljaju dalje ili svatko ide svojim putem, kao dobri susjedi.

Milošević, po riječima Mesića, nije htio ništa prihvatiti i lagao je svijet da se zalaže za SFRJ, a Srbe varao tako što im je govorio: ”Uzmite oružje, ‘donesite’ teritorij i svi ćemo živjeti u istoj državi”.

Tuđman je bio uvjeren da dobar dio međunarodne zajednice podupire Miloševića. Tuđman je jednostavno bio impresioniran Miloševićem. Franjo je onda odlučio – ako Srbija može širiti svoje granice, onda bi bilo dobro tražiti da Hrvatska ostvari svoje interese u BiH. I tako je počeo rat“, navodi Mesić.

Na konstataciju novinara, vezano uz aktualne međusobne odnose Hrvatske i Srbije, kako su oni, poslije zatišja, ponovno zategnuti i narušeni, Mesić je ocijenio kako nisu, navevši da je saradnja dvije zemlje dobra te da se razvija uzlaznom linijom, ”a da će biti pojedinih izjava koje će narušavati odnose – bit će”. 

To su sve poruke u funkciji domaće politike. I u Hrvatskoj i u Srbiji zahuktava se predizborna kampanja i tako bi trebalo gledati na te otrovne strijele. Ali, ne bi to trebalo uzimati kao bilo kakvo skretanje s našeg osnovnog puta, a to je naša međunarodna suradnja i međusobna pomoć u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. A naš najvažniji zajednički cilj je ulazak u Europsku uniju“, ukazao je Mesić te dodao kako to moraju znati i hrvatska premijerka Jadranka Kosor i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

 

Fena/Informer.ba