BiH Udarno Vijesti

Mevludin Orić o julu 1995. godine: Nakon što je Mladić otišao počeli su nas strijeljati

Preživio zločinački šaržer u leđa ispaljen na 2.000 Bošnjaka u selima kod Zvornika

Čovjek koji je u julu 1995. godine preživio zločinački šaržer u leđa, Srebreničanin Mevludin Orić, dan uoči prvog pojavljivanja zločinca Ratka Mladića u Haškom tribunalu, posjetio je selo Grbavce i Orahovac kod Zvornika, gdje je prije 16 godina, s još oko dvije hiljade svojih sunarodnjaka, bio izveden na strijeljanje.

Orić je jedan od četvorice Srebreničana koji su preživjeli masovnu egzekuciju u Orahovcu u julu 1995.

Uhapšen je dan nakon pada Srebrenice u rejonu Konjević-Polja, 14. jula je prevezen u osnovnu školu u Grbavce, a potom i izveden na strijeljanje na jednom od dva stratišta u obližnjem selu Orahovac. Prije izvođenja pred školom je vidio i Ratka Mladića.

” Čujem da Mladić ovih dana govori kako ne zna ništa o strijeljanju Srebreničana. Laže, zna. Bili smo nagurani u unutrašnjost škole, mislim da nas je bilo oko dvije hiljade. Dovezeni smo negdje oko podne. Bila je strašna vrućina, vladala je neopisiva žeđ, skoro da umreš od žeđi. U neka doba pred školu je došao Mladić sa svojom pratnjom. Kratko se zadržao, nešto je pričao s vojnicima koji su nas čuvali i onda otišao” – nerado se prisjeća Mevludin događaja iz jula 1995. godine.

Kaže da je nakon odlaska Mladića počelo izvođenje zarobljenika na strijeljanje u grupama. On je bio u šestoj grupi. Pred izvođenje svima su, priča, stavljali poveze na oči, trpali ih u „tamiće“ i odvozili na livadu, otprilike, kilometar od škole u kojoj su bili zarobljeni. – Metak me nije pogodio, ali sam pao.

Ušutio sam se i uvečer, kad nikoga nije bilo, uspio pobjeći u šumu, a potom, nekoliko dana kasnije, izaći na slobodni teritorij prisjeća se Mevludin.

Želi se sresti sa zločincem u Hagu

U vrijeme zarobljavanja Mevludin Orić imao je 26 godina. Prvo Mladićevo pojavljivanje jučer u sudnici nije želio gledati, ali je zato prekjučer ponovo bio pred školom u Grbavcima i na livadi gdje su strijeljani.

” Vodio sam i svoju kćerku Merimu da vidi gdje su joj to babu htjeli ubiti, da upamti. Nije mi bilo svejedno, vraćaju se slike ljudi u samrtnom hropcu, slike užasa, straha koji se ni s čim ne može porediti. Valjda ću se s Mladićem sresti u Hagu” – poručio je Orić, piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba