Izdvojeno Politika Vijesti

Michael Rose: NATO je potkopavao mirovne napore UN-a u BiH!

NATO je, pod vodstvom SAD-a, sistematski potkopavao mirovne napore UN-a u Bosni i Hercegovini tako što je naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate u toj zemlji“, rekao je general Michael Rose, zapovjednik misije UN-a u BiH 1994. godine.

Također je rekao da je NATO podjednaki krivac za pokolj u Srebrenici kao i UN.

Da su se NATO-ove jedinice rasporedile u BiH 1992. godine, kad ih je pozvao Alija Izetbegović želeći spriječiti širenje rata iz Hrvatske, ne bi se dogodio ni rat, niti masakr. Ali, još gore, nakon dolaska UN-a, NATO je, pod vodstvom SAD, sistematski potkopavao mirovne napore UN-a tako da je naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate“, rekao je.

Naime, Rose je u rubrici “Pisma čitatelja” reagovao na raniji tekst Simona Coopera “Tulipani iz Srebrenice” u kojemu je novinar kritizirao nizozemsku jedinicu UN-a koja je “čuvala” Srebrenicu tokom pokolja u srpnju 1995. godine.

“Postupci NATO-a, UN-a i SAD-a ohrabrili su Mladića da napadne Srebrenicu”

Rose tvrdi da je kontekst mnogo širi. “Naoružavanje je dalo lažnu nadu muslimanima da mogu povratiti svoj teritorij silom, a ta je nada bila cinično iznevjerena u Daytonu. Ali, kako je kredibilitet UN-ove misije bio uništen u očima zaraćenih strana, misija nije ni mogla uspjeti, a onda su se NATO i SAD našli u situaciji u kojoj nisu mogli uticati na događaje na terenu, iz zraka. UN-ova misija je kolabirala 1995. godine, a posljedica toga je ohrabrenje generala Ratka Mladića da napadne Srebrenicu“, napisao je.

Uz to, piše Rose, UN-ova misija nikada nije imala zadatak obraniti ili zaštiti UN-ove rezolucije koje su se odnosile na šest zaštićenih zona, već je pažljivo izbjegavala takvu terminologiju.

Članovi mirovne misije iz 16 država nisu imali ni mandat, niti su bili obučeni i opremljeni za borbena djelovanja. To je bio zadatak NATO-a, koji je, nažalost, ograničio svoja djelovanja na bombardiranje“, završio je Rose.