BiH Top Vijesti

Milanović: Genocid je samo odluka suda, Džaferović je “mudžehedinska hostesa”

Foto by: Anadolu Agency

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se medijima i javnosti u Gospiću, a kao tema ponovno se nametnuo predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, te izbori u Bosni i Hercegovini. Uslijedio je i niz spornih izjava o genocidu u Srebrenici, kao i već uobičajenih komentara na račun još uvijek aktuelnih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Govoreći o svom odnosu sa Dodikom prvo se osvrnuo na genocid u Srebrenici, za čije je negiranje u javnosti optuživan zajedno sa Dodikom. Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ponovo je na skandalozan način doveo u pitanje.

 

“Sud je presudio da je to genocid. S time treba biti vrlo delikatan, jer to je odluka samo jednog suda. Postoje puno veći zločini po trajanju i magnitudi. Kao što nama dio Srba ljepi etiketu za Jasenovac – a to sam zamolio Dodika da spusti loptu, tako sada muslimani i Bošnjaci pokušavaju ubiti Boga u Srbima. To je korak do toga da Srbe nazivate genocidnim narodom. To što je jedna grupa sudaca u jednom trenutku u određenim okolnostima ocijenila da je neki događaj iz jula 1995. godine – da ga je okarakterizirala kao genocid – ja to primam na znanje. Ali, to nije Kur’an. Prema tome se ne možemo odnositi kao vjerski dogmati. O tome se razgovara. I na kraju, kakve veze Dodik, a posebno ja imam sa Srebrenicom? Nikakve. Ali, da će mi neko odrezati jezik i da ću se morati cijelo vrijeme klanjati nekakvim idolima – to neću. Kao što prihvaćam da se o pitanjima koja su traumatična za moj narod govori otvoreno – tako će se govoriti otvoreno o svemu – i o zločinima nad Hrvatima, i o mudžahedinskom teroru u srednjoj Bosni i o ulozi koju su u organizaciji njihovog dolaska i boravka imali vodieći bh. političari, uključujući i Džaferovića”, kazao je Milanović.

U nastavku sporne izjave Šefika Džaferovića je ponovo nazvao ‘mudžehedinskom hostesom’, dok je Željka Komšića oslovio sa ‘kriminalno lažnim predstavnikom Hrvata’ koji je podnio prijavu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta – dok se kao spasitelj ukazao Milorad Dodik, koji se pozvao na vitalni nacionalni interes Srba. To je nazvao pragmatičnim, ali i požrtvovanim i hrabrim činom.