BiH Top Vijesti

Milanović: Nije tačno da sam negirao genocid u Srebrenici

– Nije tačno da sam negirao genocid u Srebrenici, rekao je u hrvatski predsjednik Zoran Milanović i upozorio na opasnost od lijepljenja takvih etiketa koje su korak do proglašenja genocidnosti cijelog naroda, kao što neki Srbi čine Hrvatima za Jasenovac.

 

“Nije to tačno… To nisam nikad rekao”, rekao je Milanović novinarima u Gospiću, demantirajući da je za ručkom s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom negirao genocid u Srebrenici.

Jedan sud presudio je da je pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici bio genocid, no tu treba biti vrlo delikatan, rekao je Milanović, prenosi Hina.

“Postoje puno veći zločini u historiji po trajanju, magnitudi i inzistiranjem na tome da je sve genocid, radimo nepravdu recimo holokaustu nad Židovima”.

Treba biti oprezan s tim vrstama etiketiranja, nastavio je.

“Kao što nama dio Srba lijepi etiketu za Jasenovac već 70 godina i lažu sve u šesnaest, a tu sam i Dodika zamolio da spusti loptu, o 700.000 ubijenih u Jasenovcu, tako sada muslimani i Bošnjaci pokušavaju ubiti Boga u Srbima. To nije dobro. To je  korak do toga da Srbe nazivate genocidnim narodom”, rekao je.

“Kao što dopuštam da se o pitanjima koja su traumatična za moj, hrvatski narod, govori otvoreno, tako će se otvoreno govoriti o svemu i o zločinima nad Hrvatima i o mudžahedinskom teroru u srednjoj Bosni”.

Milanović smatra da “zato treba otvoreno govoriti i o ulozi koju su u dolasku i organizaciji boravka mudžahedina imali tada vodeći bosansko-hercegovački političari uključujući Aliju Izetbegovića”.

Ponovo je kritizirao Željka Komšića, koji je opet izabran glasovima većinskih Bošnjaka za predstavnika hrvatskog naroda u trojnom Predsjedništvu BiH, rekavši da je riječ o čovjeku koji je podnio tužbu protiv Hrvatske za gradnju Pelješkog mosta zajedno s bošnjačkim predstavnikom Šefikom Džaferovićem, no tomu se usprotivio upravo Milorad Dodik.

“Veto je na tu tužbu stavio predstavnik bosanskih Srba Milorad Dodik, pozvavši se na nacionalni vitalni interes Srba u BiH”.

Učinio je to iz pragmatičnih razloga, zato da mu Hrvatska pomogne završiti most kod Bosanske Gradiške da se spoji na autocestu, rekao je Milanović.

Smatra da je to bila “hrabra” Dodikova odluka jer se izložio napadu Srba da mu kažu kako je “u talu s ustašama” kako oni nazivaju Hrvate.

Umjesto zahvale, Hrvatska uzvratila mu je tako da ga nije ni pozvala na otvorenje Pelješkog mosta, rekao je Milanović.

Dodikove prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske iz BiH smatra nevažnima. Milorad Dodik nije na daljinskom upravljaču Aleksandra Vučića, već je “divlje nezavisan”.

S takvim ljudima je teško, no drugi su kupljeni “prljavim novcem”, rekao je Milanović ponovivši svoje ranije izjave da bi izbor Dodikove protukandidatkinje na izborima za predsjednicu Republike Srpske Jelene Trivić  bio “deset puta gori izbor od Dodika”.

“Pazimo što želimo, uvijek ćemo dobiti lošije”, zaključio je Milanović, uvjeren da ponovno prebrojavanje glasova u BiH i nije bilo potrebno jer je jasno da je Dodik pobijedio.

 

Fena/Informer.ba