BiH Politika Region Top Vijesti

Milanović o misiji Althea u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović  je rekao da se EU nedopustivo odnosi prema Hrvatskoj,te je kao primjer naveo “bezobrazno i skandalozno pismo” šefa europske diplomacije Josepa Borella hrvatskom ministru Gordanu Grliću Radmanu.

 

Sadržaj pisma nije otkrio, ali je naveo da se odnosi na hrvatski zahtjev da sudjeluje u misiji Althea u BiH.

Milanović je kazao kako nije htio ranije govoriti o tome kako ne bi ugrozio hrvatski ulazak u šengen s kojim je “završena hrvatska historija” jer će “svi lopovi moći ući u Hrvatsku bez nadzora, bez granične kontrole”.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell poslao je “skandalozan, bezobrazan, lažljiv, manipulativan, netačan” odgovor Grliću Radmanu, kaže Milanović.

On je ustvrdio da Borrell, koji “histerizira” i “prijeti” okolo, u svom pismu “izmišlja” rezolucije Vijeća sigurnosti i odluke Europskih vijeća kako Hrvatska ne bi sudjelovala u Althei.

U misiji Althea sudjeluje više od hiljadu vojnika iz dvadesetak zemalja, no ne i Hrvatska čijem se sudjelovanju protive bošnjački političari i pojedine europske zemlje, prenosi Hina.

Milanović, koji se nedavno vratio iz posjeta Čileu, rekao je da čak i ta zemlja sudjeluje u misiji, te ima pet vojnika u Bugojnu.

Predsjednik je zatražio da Grlić Radman objavi Borrellov odgovor na pismo jer ono nije tajno, najavivši da će u protivnom to učiniti on.

“To treba ići na svjetlo dana, pa da se vidi kako se prema hrvatskom vrhu vlasti odnosi službeni Bruxelles”, naglasio je Milanović.

“Pa analizirajte malo, vidite kako se centralna europska vlast obraća svojoj punopravnoj članici povodom jednog legitimnog i pristojnog zahtjeva da nas se tretira kao ostale”, dodao je, obraćajući se novinarima.

“Tretira nas se kao obične, jadne luzere”, zaključio je Milanović.

Unija je nedemokratska

Hrvatski predsjednik u svojoj se izjavi dotaknuo i hapšenje potpredsjednice Europskog parlamenta Eve Kaili, “nekakve Grkinje, relativno antipatične, ali ne zato što je Grkinja”, upitavši zašto je ona uhapšena, tko je to učinio i s kojim pravom.

“To je fašizam čisti”, smatra Milanović.

Kaili je uhapšena u sklopu istrage belgijskog javnog tužitelja, koja uključuje navodnu kriminalnu organizaciju, pokušaj trgovanja utjecajem jedne zaljevske države, te navode o korupciji i pranju novca. Mediji pišu kako je riječ o Kataru.

Milanović je zatražio “jasna objašnjenja” za koga je ona lobirala pa naglasio da to radi velik broj zastupnika, te da je i dio hrvatskih “sjedio po nadzornim odborima”.

 

Fena/Informer.ba