BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Milijarde kubika gasa za BiH. FBiH iskazala interes za priključenje na “Južni tok”

FBiH je iskazala interes za priključenje na krak gasovoda “Južni tok” kroz RS, koji je dogovoren Memorandumom o saradnji koji je Milorad Dodik, predsjednik RS, u Sočiju potpisao sa Aleksejem Milerom, prvim čovjekom ruskog “Gazproma”.

Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH, nam je juče rekao da još nije upoznat sa detaljima memoranduma i planova RS i “Gazproma”, ali da je uvjeren da se radi o projektu koji je od velike važnosti za BiH.

Što se mene tiče, ako nas upoznaju s tim, to na sjednicu mogu staviti za sedam dana. Ne spadam u ljude koji bi da komšiji crkne krava. Ovo što su uradili može biti sjajna stvar i doprinijeti razvoju BiH i na neki način garantovati sigurne puteve snabdjevenosti plinom BiH. Meni je jedini interes da to bude projekat na ekonomskom osnovu i lično sam spreman podržati svaku priču koja će time rezultirati”, rekao je Nikšić.

Slobodan Puhalac, direktor “Gas-Resa”, rekao je da će se priključenjem FBiH na ovaj gasovod njegov kapacitet povećati sa dva na više od četiri milijarde metara kubnih gasa godišnje.

Ovo je projekat koji se sprovodi na čisto ekonomskom interesu. Korist od ovog magistralnog gasovoda, koji bi u nekim okolnostima mogao da preraste i u tranzitni, je izuzetno velika i za RS i FBiH, ali i Srbiju i naše ruske partnere“, rekao je Puhalac.

Erdal Trhulj, ministar energetike u Vladi FBiH, takođe je rekao da podržava ovaj memorandum.

“Svaki projekat koji ide u smjeru širenja gasne mreže na teritoriji BiH je u interesu i za jedan i za drugi entitet. Kao što znate, BiH sada ima samo jedan pravac preko Zvornika i FBiH će sa svoje strane učiniti sve na još jednom alternativnom izvoru snabdijevanja“, istakao je Trhulj.

On je naglasio da je FBiH u Zenici već izdala urbanističku saglasnost za izgradnju jedne elektrane na gas, te da je za opštinu uvijek problem bio što BiH nema alternativni izvor snabdijevanja.

Ako će ovo biti ta alternativa, sigurno će olakšati i ovaj i ostale projekte. Gasne elektrane u energetskom sektoru su nam sigurno potrebne i naše ministarstvo će podržati ovakve projekte“, rekao je Trhulj.

Adnan Kreso, direktor “BH gasa”, je rekao da novi gasovod predstavlja i novu sigurnost u snabdijevenanju tržišta, te da krak kroz RS otvara mogućnosti novih konekcija i prema FBiH.

Potpisivanje memoranduma sa ‘Gazprom Exportom’ je izuzetno značajno i od neizmjerne vrijednosti, ako naravno dođe do njegove izgradnje, za ukupan razvoj BiH, pa čak usudio bih se reći i cijele regije“, rekao je Kreso. Istakao je da je prije rata u BiH trošeno oko milijarda metara kubnih gasa, od čega 80 odsto u privredi.

Danas godišnja potrošnja iznosi oko 300 miliona metara kubnih, od toga 80 odsto su domaćinstva, a 20 odsto u privredi. U prognozi potreba za prirodnim gasom u FBiH predviđanja su da bi do 2020. godine bila udvostručena potrošnja, a do 2030. godine dostigla potrošnju od 1,5 do dvije milijarde kubika”, rekao je on. Rekao je da “BH gas” već 30 godina ima izuzetno uspješnu saradnju sa “Gazprom Exportom” i da tu saradnju namjeravaju i nastaviti, iako je cijena gasa u međuvremenu značajno porasla.

Puhalac je rekao je da je, pored dvije gasne elektrane u RS, predviđena izgradnja i dvije u FBiH, što je potvrdio i Trhulj, a ukupna snaga bi prelazila hiljadu megavata, od čega bi veliki dio mogao ići u izvoz. U ovom segmentu Puhalac vidi veliku ekonomsku korist za RS.

Situacija je takva da tri četvrtine prekograničnih kapaciteta visokonaponske dalekovodne mreže je na teritoriji RS. ‘Gazprom’ je takođe iskazao interes za proizvodnju električne energije za izvoz“, istakao je Puhalac.

Puhalac smatra da će RS i BiH u cjelini povezivanjem sa “Južnim tokom” ostvariti višestruku ekonomsku korist, a ujedno će obezbijediti svoju dugoročnu ekonomsku stabilnost.

Interes za izgradnju nesumnjivo imaju i RS i BiH s jedne strane i Rusija i ‘Gazprom’ s druge. Rafinerija u Brodu je najzapadnija ruska naftna investicija i sigurno je da ovaj projekat ima veliku važnost za njih. Način na koji su primili našu delegaciju u Sočiju i ozbiljnost kojom su prišli ovom poslu govori da oni na ovaj posao gledaju dugoročno“, izjavio je Puhalac.

Kako je istakao, korist za nas od cijelog projekta je povoljnija cijena gasa, dolazak novca kroz investiciju izgradnje samog gasovoda, proizvodnja i izvoz električne energije proizvedene putem gasnih elektrana, ali i ekološki čistiji način proizvodnje energije.

Rekao je da nema osnova brizi da bi “Gazprom” mogao povećavati cijene gasa, jer će u kompaniji sa RS imati 60 odsto vlasništva, a u tom obimu će finansirati izgradnju samog gasovoda, iz čega se vidi da “Gazprom” u ovaj projekat ulazi kao dio njihove poslovne strategije.

Miler je rekao da su oni spremni i da uđu u sto posto finansiranja, ukoliko bude potrebno. Oni su suviše veliki, a ovaj prostor suviše mali da bi išli u neku politiku visokih cijena” rekao je Puhalac.

Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, koja je sa Dodikom, Slobodanom Puhalcem i Duškom Perovićem, šefom Predstavništva RS u Moskvi, činila delegaciju RS, smatra da je u pitanju projekat od ogromne važnosti za RS.

Mi od danas pregovaramo u trojnom formatu ‘Gazprom’ – Srbija – RS i sa precizno i jasno definisanim rokovima na koji način će se to odvijati. U ‘Gazpromu’ su nas upoznali da će zaključno do 2017. godine biti izgrađena ‘Četvrta linija’, a da već u decembru ove godine počinju aktivnosti na teritoriji Srbije“, rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da ovaj memorandum prevazilazi okvir investicionog projekta i preko Predstavištva RS u Moskvi otvara vrata mnogo većoj saradnji na relaciji RS, Srbija i “Gazprom”, odnosno Rusija.

Dodik i Miler su nakon potpisivanja memoranduma izjavili da je ovo tek početak dugoročne saradnje između RS i “Gazproma”.

Nezavisne/Informer.ba