Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik: Ako mašinovođe do ponedjeljka ne prekinu štrajk dati im svima otkaz

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da će ukoliko mašinovođe do ponedjeljka, 7. novembra ne prekinu štrajk tražiti od generalnog direktora Željeznica RS /ŽRS/ da svima uruči otkaz.

“Ne može se u javnim preduzećima ovako ponašati i praviti dodatna šteta privredi”, rekao je Dodik i pozvao mašinovođe da odmah prekinu štrajk i vrate se svojim poslovima.

Predsjednik RS je rekao da mašinovođe traže da na svaki pređeni kilometar imaju pravo na 2,4 KM, što je u današnjoj situaciji nemoguće isplaćivati.

“Mjesečno primanje mašinovođe je oko 1000 KM. Ta primanja su prilično redovna i to je u ovim uslovima prilično stabilna plata”, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Dodik je rekao da u ŽRS postoji nekoliko sindikata koji jedni druge uslovljavaju, što je samo dokaz nekompaktnosti ljudi koji rade u ovom preduzeću.

Tokom susreta sa generalni direktorom ŽRS Draganom Savanovićem prije dva dana, Dodik je rekao da očekuje da situacija u ŽRS bude normalizovana najkasnije do kraja ove nedjelje i zatražio od direktora, Uprave i poslovodstva ŽRS da preduzmu sve neophodne korake s ciljem konsolidacije preduzeća i uspostavljanja normalnog procesa rada, a mašinovođe da se hitno vrate u zakonom predviđene oblike sindikalnog djelovanja, čime bi se spriječilo dalja šteta i zaoštravanje odnosa.

Mašinovođe su od 10. oktobra u štrajku i traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.

Srna/Informer.ba