Politika Udarno Vijesti

Milorad Dodik: Decentralizovana BiH nije prepreka EU integracijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Evropa ima jasnu poruku prema kojoj decentralizovana BiH nije nespojiva sa procesom evropskih integracija.

Dodik je, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, izjavio novinarima da Srpska smatra važnim činjenicu da je sadašnji koncept kojeg Evropa promoviše i zajedno usklađuje sa BiH taj prema kome se svi nivoi vlasti uključuju u procese evropskih integracija.

Dodik je naglasio da Srpska želi otkloniti sve prepreke koje čine zastoj ka evropskom putu, ali da se, s druge strane, uporedo postavljaju pitanja cjelovitih ustavnih promjena. “Smatramo da neće biti takvih ustavnih promjena, jer u ovom trenutku nema vremena za njih”, istakao je Dodik.

On je naglasio da i to što predsjednik Srbije Boris Tadić boravi u Banjaluci povodom otvaranja autoputa Banjaluka – Gradiška predstavlja dio zajedničkih napora Republike Srpske i Srbije na projekcijama mreže autoputeva koje će imati dvije dodirne tačke kod Višegrada i kod Bijeljine.

Dodik je istakao da Republika Srpska i Srbija nastavljaju i razvijaju međusobnu saradnju u okviru specijalnih i paralelnih veza i da ubrzo treba očekivati i zajedničku sjednicu vlade, na kojoj bi trebalo da bude donesena i odluka o Andrićevom institutu u okviru Andrićgrada kojeg Emir Kusturica gradi u Višegradu.

Prema njegovim rječima, Republika Srpska i Srbija nastavljaju da rade projekte iz oblasti energetike i poljoprivrede koji će u narednom periodu biti posmatrani integrativno da bi bili na obostranu korist.

Dodik je za naredni mjesec najavio i sastanak Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Boris Tadić rekao je da je za Srbiju, koja je garant Dejtonskog sporazuma i time garant integriteta BiH, prihvatljivo sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta.

On je izrazio želju da se produbljuju specijalne i paralelne veze, te najavio zajedničko razvijanje novih projekata. “Naši odnosi se i dalje produbljuju i doprinose svima, i nikome ne mogu biti smetnja”, istakao je Tadić.

On je naglasio saradnju u oblastima energetike, saobraćaja, komunikacija i poljoprivrede, navodeći da su to sektori u koje treba godinama investirati i koji će biti od izuzetne važnosti u budućnosti.

Tadić je upozorio da će drugi talas ekonomske krize koji će pogoditi cijeli svijet, pa tako i Srbiju i BiH, biti snažan, poručivši da treba biti spreman za to. Zbog toga je, kako je rekao Tadić, potrebno sagledati unutrašnje ekonomske resurse s ciljem ubrzavanja međusobne koordinacije da bi se zajednički uspješno izborili sa problemima koji pogađaju i mnogo razvijenije zemlje.

Prema njegovim riječima, Srbija trenutno čini napor u izgradnji autoputa trasom nekadašnje magistrale prema Čačku i dalje jednim krakom prema Višegradu. “To je prva spojna tačka. Prošle godine otvoren je most na Rači koja treba biti druga dodirna tačka autoputa koji će Republiku Srpsku i Srbiju spojiti na koridor deset”, naglasio je Tadić.

 

Srna/Informer.ba