Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik objavio kapitulaciju, ništa od referenduma

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da će vlast RS-a, “ako u dijalogu s EU dobije garancije da će njene primjedbe na rad Tužilaštva i Suda BiH sadržane u četiri pitanja, biti adekvatno tretirane i realizirane”, o tome upoznati Narodnu skupštinu RS-a koja bi trebalo da donese “odgovarajuću” odluku.

“U kontaktu smo s Briselom. Pristali smo da, kao znak dobre volje, odložimo referendum u nastojanju da otvorimo dijalog o četiri pitanja koja smo tražili. Pažljivo smo se pripremali kako nam iz Evrope ne bi bilo poručeno da u nečemu nismo u pravu”, kaže Dodik i obrazlaže:

“Ako u razgovoru sa Evropom obezbjedimo da jakom izjavom važan i visokopozicionirani čelnik EU kaže da su zahtjevi koje smo izneli opravdani i tačni, i referendum gubi smisao jer je njegov cilj da dođemo do rješenja”, naveo je Dodik, koji se danas u Foči sastao s patrijarhom srpskim Irinejem.

Entitetski predsjednik smatra da će, ukoliko se ne postigne određeni napredak, biti interesantno vidjeti kako će Evropa “opravdati to da sankcioniše ono što ona sama baštini kao svoje najveće vrijednosti”.

Ponovio je da vlasti RS-a insistiraju na četiri pitanja kada je u pitanju rad državnog pravosuđa, te da, ukoliko dobiju garancije da su odgovori na ta pitanja valjani, “vratiti se u Skupštinu i o tome upoznati poslanike koji bi trebalo da donesu adekvatnu odluku”.

Tvrdi i da se “prvi put pojavljuje situacija u kojoj demokratski svijet pokušava da sankcionira one koji su željeli da ojačaju kao način demokratije instituciju referenduma, koji se od ‘antičkih vremena’ smatra najvišim oblikom izražavanja te demokratije”.

 

Srna/Informer.ba