Izdvojeno Politika Vijesti

Milorad Dodik: Poštujem islam i islamske vjernike

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da poštuje islam i islamske vjernike.

“Nemam ništa protiv islama. Ali, ovdje nije problem u islamu, nego na relacijama u BiH. U ovom slučaju, to je poglavar islamske zajednice Mustafa Cerić”, rekao je Dodik za “Nezavisne novine”.

Dodik je naveo  da je mjesec svetog ramazana i da to poštuje, dodajući da nije vrijeme za polemike i da će za to biti vremena kada prođe mjesec ramazana.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović kaže da nema namjeru da polemiše sa Islamskom vjerskom zajednicom ili bilo kojom drugom zajednicom putem medija ili saopštenja.

“Vodim računa o velikom vjerskom islamskom prazniku ramazanu i neću da upotrebljavam teške riječi, kao što to oni rade. Sa druge strane, društvo u koje su me stavili dijelom mi se ne sviđa, ali moram reći da skoro niko od njih ne bi mogao po definiciji biti islamofob“, rekao je Radmanović za ovaj list.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je za “SNSD info” da se proizvodnja neprijatelja na sto strana svijeta potpuno ukorijenila u bosanski islam, odnosno, u njegovo vođstvo i njegove generatore. Vasić je podsjetio da islamski intelektualci otvoreno i naširoko govore o “genocidnim srpskim genima”, o cijelom srpskom narodu kao “neprijatelju islama”.

“Slučaj sa Izvještajem o islamofobiji još je jedan korak dalje i to se može tumačiti kao metiranje neprijatelja za odstrel. Precizno su pobrojani oni  koji su istovremeno i okrivljeni i osuđeni”, kaže Vasić i dodaje da je taj izvještaj sam po sebi “toliko zastrašujući da je Cerić u Banjaluci morao istaći zasluge Milorada Dodika za početak obnove Ferhadije, da bi ublažio posljedice `progona vještica`”.

Izjave političara, te pisanja novinara i kolumnista sarajevskih medija ocijenjeni su kao islamofobični u danas predstavljenom Izvještaju o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice /IZ/ BiH od 2004. do 2011. godine.

Izvještaj koji je sačinila Služba za odnose sa javnošću Rijaseta IZ BiH dokument je na skoro 40 stranica u kome se navodi da je najočitiji primjer islamofobije i diskriminacije muslimana izjava Milorada Dodika, predsjednika RS, iz 2010. godine, da mu “ne mogu suditi sudije muslimani”.  

 

Srna/Informer.ba