BiH Udarno Vijesti

Ministar napustio sastanak u GRAS-u, štrajk se nastavlja do daljnjeg

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (KS) koji je više od pet sati pregovarao s predstavnicima KJKP “Gras”, napustio je sastanak ne obrativši se ni okupljenim radnicima niti novinarima.

Radnici gradskog saobraćaja stupili su u generalni štrajk u ponoć, a cijeli dan Kanton Sarajevo ni grad nema javnog gradskog prijevoza ni na jednoj relaciji.

Prema riječima zamjenika predsjednika Sindikata u komunalnoj privredi GRAS-a Amira Muminovića, koji je prisustvovao sastanku, ministar Lulić otišao je obavijestiti ostale članove Vlade KS-a o rezultatima ovih višesatnih razgovora.

“Uposlenici GRAS-a nisu zadovoljni onim što je kantonalna Vlada, nakon današnje vanredne sjednice, ponudila radnicima. Na ovom sastanku prezentirali su nove zahtjeve, a pretpostavljam da je ministar Lulić o tome otišao upoznati ostale članove Vlade KS”, pojašnjava Muminović.

On je dodao da je Vlada ostala pri dosadašnjim stavovima, a to su uplata augustovske plate, ovjera zdravstvenih knjižica, uplata još 100.000 KM za remont vozila, bez sankcija prema članovima Štrajkačkog odbora te skora tematska sjednica Skupština KS-a, na kojoj bi trebali biti sistemski riješeni problemi u GRAS-u.

“Ono što smo od radnika čuli je da traže uplatu augustovske plate do sutra, te uplatu regresa“, navodi Muminović.

U svakom slučaju za sada dogovora nema, štrajk se nastavlja do daljnjeg.

Fena/Informer.ba