Izdvojeno Region Vijesti

Ministar Stanković razgovarao sa Mladićem

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković posjetio je danas Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, ali ga tom prilikom nije pregledao, saopšteno je iz kabineta ministra.

Stanković je posjetio Mladića na poziv istražnog sudije Specijalnog suda, a sa njim je u razgovoru proveo sat vremena, navodi se u saopštenju.

Prema saznanjima Ministarstva zdravlja, Mladića je pregledao tim ljekara Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji je potvrdio da je njegovo stanje stabilno.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da datum i vrijeme izručenja Mladića Tribunalu neće biti saopšteni, zbog rizika.

On je ocijenio da Srbiji ne prijeti destablizacija zbog Mladićevog hapšenja, iako se organizuju pojedinačni protesti. Komentarišući miting koji je SRS najavio za nedjelju, Ljajić je rekao da ne očekuje veće nerede, osim pojedinačnih izgreda.

On je napomenuo da su akciju lociranja i hapšenja Mladića izvele BIA i Služba za suzbijanje ratnih zločina Srbije, demantujući spekulacije da je hapšenje izvršeno nekoliko dana ranije. “Hapšenje nije nešto što bi moglo da donese političke poene, iako je izborna godina, s obzirom na to da ima građana koji taj čin osuđuju”, rekao je Ljajić.

Portparol Višeg suda u Beogradu Maja Kovačević rekla je da Mladić neće moći da bude izručen Haškom tribunalu prije nego što rješenje o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje postane pravosnažno, a to se očekuje tek iduće sedmice. “Žalba koju Mladićeva odbrana ima pravo da uloži u roku od tri dana odgađa izvršenja danas donesenog rešenja, odnosno njegovo izručenje Hagu”, objasnila je Kovačevićeva.

Mladićev advokat najavio je da će žalbu na rješenje podnijeti krivičnom vanpretresnom vijeću suda u ponedjeljak, a to vijeće ima rok da o žalbi odluči opet u roku od tri dana. Faktički, sud o toj žalbi može da odluči i istog dana po prijemu i rješenje o izručenju postaje pravosnažno.

 

Fena/Informer.ba